Apple и Google вече представиха съвместната платформа за проследяване на дистрибуцията на коронавирус между потребителите. Двете компании позволяват смартфоните с Android и iPhone да се превърнат в дигитални тракери за мониторинг на разпространението на COVID-19.

Това е възможно с метод известен като "Contact Tracing", който локализира позицията ви в пространството спрямо други устройства. Данните се генерират директно от смартфоните на интерактивна карта, която показва близостта на потребителите с околните хора и се споделят със здравните институции и правителствените агенции.

Точното локализиране на гнездата на заразата е водещ проблем в превенцията, който Apple и Google искат да отстранят. 

Системата на двете компании предлага мониторинг с използването на Bluetooth сигнали от смартфоните с  Аndroid и iOS. Когато двама души се намират на определена дистанция един от друг разменят анонимни ключове за идентификация, в които се съдържа информация за нещата, с които са контактували.

Така се събират в реално време данни за хората, с които се срещате, за времето прекарано с тях, както и за местата, на които сте били, докато е включено устройството ви. Предвидени са нотификации, когато се приближите твърде близо до друг човек. Ако се установи случай на COVID-19 автоматично приложението ще информира здравните служби и хората имали контакт с въпросния човек, което може да спести ценно време.

 

 

Apple  и Google обещават не само прецизна система за локализиране, но също максимална степен на сигурност. Системата няма да има достъп до поверителна информация и всички данни ще се съхраняват в смартфоните. Идентификацията с Bluetooth LE е бързо, надеждно решение за устройствата с Android и iOS, което също така почти не консумира енергия. 

Платформата на двете компании използват сензорите в устройствата, за да излъчват анонимни ID сигнали на кратка дистанция с "Bluetooth Beaconing". Сървърите препредават последните 14 дни от активността ви със специални идентификатори до другите устройства, търсейки съвпадение в базата данни. 

Съответствието се определя въз основа прекараното време и поддържаното разстояние между двете устройства.

Ако се открие съвпадение се уведомяват всички свързани лица и се предприемат бързи действия за тестване и поставяне под доброволна домашна карантина. Tехнологиите за проследяване от този тип са сигурен и бърз начин за по-добър мониторинг на здравните органи. Gооgle и Apple планират създаването на пакет от инструменти, с които да се осигури съвместимост между Android и iOS и необходимата поддръжка за приложенията.

Данните споделяни с Bluetooth LE се променят на всеки 15 минути и се споделят в Public Health приложение с лесен за използване интерфейс. 

 

Още от Digital: Защо Bluetooth приложенията не са ефективни в откриването на COVID-19