Новата версия на Android вече е обект на сериозен интерес и от месеци е водещ прироритет за Google. Разработчиците се намират във финална фаза на тестове преди да стартират реалните ъпдейти през септември. Смартфоните няма да бъдат единствените устройства, които ще могат да се възползват от новостите в Android 12.

Някои от функционалностите и софтуерните оптимизации ще са достъпни за смарт телевизорите. Google вече работят активно над третата бета версия на софтуера, но също така са тества и Android TV 12 Beta. Собствениците на телевизори ще имат достъп до един от най-големите ъпдейти досега.

Първото сериозно подобрение е поддръжката за т.нар. "4K UI Rendering". Аndroid TV предлага опция за гледане на 4K видео, но вече ще може да възпроизвежда интерфейса в същата резолюция. Предходните версии ограничаваха UI елементите до 1080р, които след това се мащабират до 4K формат, съобщава xda-developers.

 

 

Тази нова функционалност ще гарантира, че  анимациите, интерфейса на началния екран и менютата ще се показват в много по-реалистични и наситени цветове. Аndroid TV 12 включва и опция за динамична смяна на честотата за опресняване. Отделните приложения ще могат да се адаптират към тази настройка, за да може съдържанието да изглежда оптимално на телевизорите.

Oперационната система автоматично ще превключва между различните честоти за опресняване. Друга иновация, която ни очаква е т.нар. "Tunnel Mode", който ще улесни разработчиците в осигуряването на еднакво изживяване на всички устройства с Android TV 12.

Потребителите ще могат лесно да спират и блокират достъпа до микрофона или камерата, което ще гарантира повече сигурност. Google разработват и нов емулатор, който ще позволи на разработчиците да подготвят своите приложения за по-високата резолюция в Android TV 12.

Aктуализациите към съвместимите устройства ще стартират през есента.

 

Още от Digital: Смартфоните с Android ще могат да работят като дистанционни за Android TV