Samsung вече потвърдиха, че са започнали масовото производство на 7-нанометрови процесори за смартфони и вече са се фокусирали към разработването на още по-модерни технологии. Следващата цел пред компанията е да успее да изпревари конкурентите си и най-вече TSMC в създаването на архитектури, базирани на по-добри 5-нанометрови процеси. Инженерите на Samsung дори вече са започнали реални тестове с първите прототипи на подобни чипове в своите фабрики, предаде Engadget.

 

Ако всичко върви по план смартфони с 5-нанометровите процесори нa Samsung ще станат факт през втората половина на 2020г. Потребителите могат да очакват до 10% по-висока скорост на работа при 20% по-ниска консумация на енергия, спрямо сегашното поколение чипове на компанията. За да добиете по-добра представа ще допълним, че транзисторите на 5-нанометровите процесори са толкова малки, че 2000 от тях могат да се поберат в размерите на човешки косъм.

 

 

Tук е момента да уточним още, че големината на един атом е около 1 нанометър. Samsung планират да използват същата Extreme Ultraviolet (EUV) технология, която е част от 7-нанометровите им процесори. Корейският производител вече инвестира над $6 млрд. за изграждането на съоръжения, които да увеличат производствения капацитет. Няма да е изненадващо, ако 5-нанометровата им технология се нуждае от още по-голямо финансиране преди да видим първите устройства с нея на пазара.

 

Още от Digital: Кои са най-добрите процесори за смартфони с изкуствен интелект