Аndroid 12 вече е достъпна за разработчиците от компанията, благодарение на коeто разбираме повече за новите функции. Първата голяма демонстрация на интерфейса и подобренията в операционната система се очакват на Google I/O 2021 в края на май. С течение на времето Google реализират все повече своите идеи, с които планират да улеснят работата ни с Android.

Последната тестова версия на Android 12 е нестабилна, но включва няколко непознати функции. Ако използватe функцията за снимане на скрийншот, докато скролвате дисплея вероятно ще останете доволни. Потребителите вече могат да избират кои части върху екрана искат да заснемат, вместо да го правят с цялото съдържание. Google отчитат прогрес с разработката на App Pairs.

Toва е полезен инструмент, с който можете да отваряте две приложения от една икона за бърз достъп. Кликването на рамката между двете заглавия ще позволи на променяте позицията им върху дисплея. Тества се и опция да задържите Power бутона за активиране на Google Assistant от смартфоните.

 

 

Опцията ще предложи допълнителен начин да използвате виртуалния асистент, в допълнение към плъзгането на пръста върху екрана и продължителното натискане на Home бутона. Промените ще обхванат още бутоните за регулиране на звука, както и обновен начален екран за таблетите с по-лесен достъп до уиджети.

Google подготвят допълнителни ефекти при превключване между всички отворени приложения с т.нар. "Automatic Splash Screens". Потребителите вече ще бъдат информирани, когато дадена програма има достъп до съдържанието в Clipboard. Разработчиците експериментират с оптимизации на системата за нотификации в Android.

Специален панел ще предоставя повече информация за приложенията, които имат достъп до локацията на смартфоните. Тези подобрения се очаква не само да улеснят потребителите, но също да направят устройствата с Android по-сигурни.

Повече официални детайли и вероятно първата публична демонстрация на операционната система ни очаква на Google I/O конференцията, която ще се проведе в средата на май.

 

Oще от Digital: Android 12 ще улеснява работата със смартфоните с една ръка