Много често използваме смартфона си за слушане на музика и гледане на видеа. Ето защо качеството на звука, излизащ от телефона ни е важен за всеки от нас. Въпреки че на пазара има много отлични безжични слушалки, не са малко тези, които държат да се върне жака за слушалки.

 

Какви ще са тенденциите при аудиото на смартфоните  през 2019г.? От Android Authority търсят отговора на този въпрос.

По-качествени безжични слушалки

Bluetooth слушалките все още не могат да превъзхождат качеството на аудиото от слушалките с кабел, но тяхното удобство не може да се игнорира. Вярно е, че през изминалата година безжичните слушалки станаха по-компактни и получиха по-голяма функционалност, но има още какво да се желае. От новото поколение безжични слушалки, очакваме да видим подобрен живот на батерията и подобрения в свързаността. Тези очаквания изглеждат постижими и необходими, за да се наложат Bluetooth слушалките сред потребителите.

 

 

Подобрени USB-C слушалки

Пазарът на USB-C остава относително неоползотворен, оставяйки достатъчно възможности за компаниите, които имат интерес към технологията през 2019 година. Изчезването на стандартния жак за слушалки накара някои потребители на смартфони да заменят традиционните кабелни слушалки с USB-C такива.

 

 

В един перфектен свят заместването не трябва да е проблем, но липсата на универсална поддръжка за USB-C аудиосистемите е невъзможно да се игнорира, както и проблемите със съвместимостта. През изминалата година, две големи компании – OnePlus и Razer – пуснаха свои собствени USB-C слушалки. Надявам се и очаквам повече компании да проявят интусиазъм в тази област.

Повишена aptX поддръжка

Едно от най-големите притеснения, които аудиофилите имат по отношение на безжичните слушалки е качеството на аудиото при стрийминг. Преди година SBC кодека изглеждаше много по-често срещан от aptX, тъй като безжичната Bluetooth връзка използва SBC кодек. Сега обаче безжичните слушалки с цена около $ 30 могат да поддържат aptX и aptX LL, докато работят с Bluetooth 5.0.

 

Тъй като звука от мобилните устройства е от голямо значение за потребителите, изглежда реалистично, все повече компании да искат да си партнират с Qualcomm за слушалки с aptX поддръжка. Това би намалило и латентността при стрийминг на видеоклипове, което е не по-малко важно.

Бъдещето на жакът за слушалки

„Да ги има, или да ги няма!“ За съжаление този въпрос стои неизяснен и тормози много потребители, които се надяват жакът за слушалки да  не се превърне в луксозна функция. Очевидно е, че бъдещето принадлежи на безжичните технологии, но има много хора, които осъждат премахването на жакът за слушалки. Може би това ще стимулира компаниите да го възстановят, а може би не. Добре е, вече да се изясни какво ще е бъдещето на жакът за слушалки и потребителите да бъдат успокоени, че евентуалното му оставяне в миналото ще е за добро.

 

Android версия на W1 чипа

Партньорството на Samsung с AKG може да доведе до Android чип, сравним с W1 чипа на Apple. Ако не сте запознати с темата, W1 чипът на компанията значително подобрява безжичното аудио за потребителите на iPhone. Въпреки че едва ли ще бъде обявен Android чип еквивалент на W1 през следващата година, Samsung и AKG биха могли да разработят сходен хардуер за Android устройствата или поне за тези на Samsung.

 

 

Вижте какви бяха оправданията на производителите на смартфони за премахването на 3.5 мм аудио жак