Тъй като рамките на новите смартфони стават все по-незабелижими благодарение на подобрените технологии за дисплеите, производителите се сблъскват с очевиден проблем: къде ще отидат всички неща, които хората искат да имат в предната част на телефона си?

 

Предните камери, високоговорителите, бутоните и сензорите за пръстови отпечатъци се разместват или се заменят с алтернативни решения. Xiaomi опита с "конзолна пиезоелектрична керамична акустична технология" за предаване на звук, Samsung пък премести скенера за отпечатъци в задната част на телефона и видяхме изскачаща предна камера, която стои прибрана в корпуса на Vivo Apex. Всики тези примери доказват, че производителите се стремят към все по-безрамкови екрани.  

 

От Android Authority напомнят, че най-новата тенденция е появата на прорез в горната част на Android телефоните, където се разполагат някои компоненти, като се запазва колкото се може повече място за екран. В същото време Google добави поддръжка за този прорез в Android P, което може да означава, че компанията има планове за внедряване на такъв прорез в следващото си устройство Pixel - пълна спекулация, но реална възможност.

 

Android смартфони с прорез в предната част на екрана:

- Essential Phone

 

- Oukitel U18

 

- Asus Zenfone 5 

 

- Ulefone T2 Pro

 

- Huawei P20 Lite

 

- Doogee V

 

- Huawei P20 и P20 Pro

Според слуховете, тези модели ще са следващите с прорез в предната част на екрана:

- LG G7 ThinQ

- OnePlus 6

- Sharp Aquos S3

Всичко започна с Essential

Essential Phone беше първият смартфон с малък прорез в горната част на рамката на екрана. Телефонът се появи на 30 май 2017 година. Това решение даде на телефона уникална форма и съотношение екран към тяло 84,9%, все неща за които закопняха дори компании като Apple.

Apple последваха идеята

iPhone X беше следващия телефон с прорез, който се появи на пазара. Устройството беше представено на 12 септември 2017 година, заедно с iPhone 8.  iPhone X има сензори и камери за FaceID, но са премахнати Home бутонa/ сензора за пръстови отпечатъци, което позволява много високо съотношение на екран към тяло, оценено на 82,9%. 

 

Разбира се, това е компромис, а не нещо, което мнозината искат за телефона си, но когато телефонът е символ за десетият юбилей на iPhone, бързо нещата се нормализират. В противен случай и ако ставаше въпрос за друга компания навярно това щеше да се възприеме като провал на дизайна.

 

Някои производители на Android телефони обаче бяха подмамени от доброто приемане на iPhone X. Един от първите производители, който директно копира стила, е тайванският производител Asus. Телефонът  ZenFone 5. А от компанията заявиха: „Някои хора ще кажат, че копираме Apple. Но не можем да се измъкнем от това, което искат потребителите. Трябва да следваме тенденциите”.

 

Трудно обаче би могло да се намерят твърде много феновете на Android, които да подкрепят тези разсъждения, че всичко, което Apple прави е добро за тях.Проблемът с производителите на Android устройства, които копират по най-лошия начин подобни проекти на Apple, но с по-малка функционалност, е че с действията си единствено подкрепят компанията да прилага понякога недотам добрите си идеи, за да си осигуряват безплатна реклама. Копирането на дизайна на прорезите им позволява да продават подобни на iPhone телефони на потребителите, които не могат да си позволят скъпите телефони на Apple.

 

Невъзможността на производителите да се разграничат и сляпо да копират най-неуспешните ходове на Apple е отчайващо за потребителите, които искат компаниите да търсят сами оригинални идеи и да ги предлагат, а не да се копират взаимно. Кой ще иска клиновиден отвор в горната част на екрана на телефона си който не съдържа нищо ценно?

 

Вижте най-добрите функции в смартфони от висок клас