Вижте още: Huawei P10 Lite - Тестове на Хардуера

 

Това е Huawei P10 Lite, премиерен смартфон който има за цел да спечели потребителите които много харесват флагман първообраза P10, но разполагат с по-ограничен бюджет. До тук разбрахме много и интересни неща за Lite, но това което оставихме за накрая е може би едно от най-интересните.

 

 

Huawei са се справили много добре с един от основните проблеми с които се сблъскват потребителите използващи смартфони. Недостигът на достатъчно енергия, краткият живот на батерията и времето за зареждане. Lite има Li-Po акумулатор с 3000 mAh заряд, само с 200mAh по-малко от този флагмана P10, а както вече стана ясно хардуерът му е по-слаб, следователно и консумацията на електроенергия ще е по-малка. Макар още да разработваме батерията на P10 Lite, впечатленията ни са много добри.

 

 

Правим това пояснение защото получихме от Huawei ексклузивно първата бройка в България, а както знаете при първите няколко зареждания, батерията не работи на максималният си капацитет. Със сериозните натоварвания на които подложихме P10 Lite по време на тестовете ни, батерията издържа около ден. Но това е екстремално натоварване, с нормална експлоатация спокойно телефонът би ни дал до 3 дни автономност. Но не само това е интересно при Lite. Също както по-големият си брат и той има няколко скрити оръжия.

 

 

Например ако имате 15% заряд, с него можете да изкарате почти ден без зареждане. Това ще стане след като активирайте Smart Power-Saving 5.0 или Ultra Power Saving. Режимите са два – като ако при 43% заряд на батерията и имате на разположение 10 часа активна работа, активирайки първия който само ще намали резолюцията на дисплея до HD, времето ще се увеличи до 13 часа. Ако активирате Ultra, то капацитетът ще скочи до сериозните 62 часа.

 

Super Charge Vs Qiuck Charge

P10 и P10 Plus имат в окомплектовката си Super Charge зарядно което вече ви показахме как работи, но неговата технология изисква USB Type-C, а P10 Lite има стандартно microUSB. По тази причина Huawei са използвали друг тип бързо зарядно което се казва  Qiuck Charge и е с 18 вата (9В, 2A) мощност. Така при изцяло изразходвана батерия, когато включим P10 Lite към електрическата мрежа, за 30 минути, телефона се зареди на 43%.

 

 

Тези от вас които имат смартфони със зарядните за бързо зареждане знаят, че с тях телефона се нагрява доста сериозно. Тук Huawei са внедрили нещо много практично. Батерията на P10 Lite има 5 нива на ограничаване на входящия ток, спрямо температурата ѝ. Така телефонът няма да се нажежи когато го зареждате бързо и следователно работните цикли на батерията ще се увеличат и след година P10 Lite ще има същият капацитет за автонимна работа, както и когато е нов.

 

Очаквайте 

Когато публикувахме преди време видео ревюто „Как снима Huawei P10”, ние отбелязахме нещо – този Leica сертифициран смартфон има една от най-добрите камери които някога сме срещали при подобно устройство. Но дали олекотената версия P10 Lite снима също толкова добре? Отговорът на този въпрос ще разберете в отделно видео в Digital.bg съвсем скоро.