Вече ви информирахме, че Sharp се съгласиха да бъдат купени от Foxconn за $6.2 млрд., което се превръща в една от най-интересните сделки в технологичната индустрия от началото на годината досега. Вероятно не знаете, но това придобиване е плод на четиригодишни усилия от двете страни и се реализира въпреки факта, че Sharp трябва да платят сериозна сума, за да изчистят свой дълг. Разбира се тази ситуация е отразена и в цената на самата сделка, като зад нея се крият още няколко причини и тя не е свързана единствено с приходи и печалба. 

 

Eдин от водещите мотиви е свързан с чувството за национална гордост, което има специално значение в Япония, тъй като държавата полага много усилия да върне старата слава на технологичните гиганти в страната, коментира Skymag. Само преди десетилетия те изпреварваха много от чуждестранните конкуренти със своите иновативни продукти като дисплеи и процесори за мобилни устройства, но днес ситуацията е по-различна. Компании като Sony, Olympus, Sharp изпитват сериозни проблеми да се конкурират с другите производители, което превръща купуването им от външни брандове в единствения шанс за спасението им. 

 

Именно заради това правителството инвестира сериозни финансови средства в научноизследователска и развойна дейност в мащабен опит да помогне на местните компании да се съревновават по-успешно особено по отношение на цените с китайските и корейските производители. Допреди 20 години Sharp бе един от най-големите производители на телевизори в света, но днес е изправена пред много трудности, а опитите да разшири позициите си в пазара на смартфони и таблети засега не са особено успешни. Все пак тя продължава да разработва уникални дисплеи за мобилни устройства, а придобиването ѝ oт Foxconn се очертава като единствения начин тя да продължи да бъде успешна въпреки огромната конкуренция. 

 

Вижте технология на Sharp ще направи смартфоните по-тънки и леки