Милиони геймъри очакват с нетърпение промоционалните оферти на новото поколение конзоли на Microsoft и Sony през празничния сезон в края на годината. Актуализираните устройства подобряват всеки един аспект от предшествениците си и обещават да променят представата ви за геймплея на любимите игри.

Sony PlayStation 5 и Microsoft Xbox Series X вече са в продажба, като в следващите седмици се очаква по-активната дистрибуция на устройствата по цял свят. Двете конзоли имат различни дизайнерски линии, но споделят технически спецификации като 16GB RAM, осемядрени процесори с чип дизайн на ARM от последна генерация, както и поддръжка на видео с 4K резолюция.

Това съчетание от характеристики е допълнено и от атрактивната селекция на игри за Sony PS5 и Xbox Series X, които водещите разработчици са адаптирали за хардуера на двете устройства. Базовите версии на конзолите са налични на европейския пазар за €499, което допълнително ще изостри конкуренцията за спечелване вниманието на геймърите по цял свят.

 

 

Основната разлика между Sony PlayStation 5 и Xbox Series X е дизайна, тъй като издълженият корпус на устройството на Microsoft е отличителна черта на алтернативната визия на конзолата. Независимо от външния корпус и първоначалното усещане двете устройства споделят ключов хардуер, тъй като имат AMD Zen 2 процесори.

Тези чипове имат максимална работна честота от 3.5GHz в хардуера на PlayStation 5, докато Microsoft са модифицирали архитектурата до 3.8GHz. Ако изберете новият модел на Sоny ще можете да се възползвате от 16GB GDDR6 RAM памет при 448Gbps Меmory Bandwidth. В същото време Xbox Series X също има 16GB RAM, но при по-високи скорости от 560GBps.

Вградената памет на Sony PS5 е 825GB, докато Sony Xperia Series X предлага 1TB. Конзолите разполагат още с 4K UHD Blu-ray устройства, които гарантират истинско True 4K гейминг изживяване. Аудио качеството се осигурява от Dolby Digital 5.1 саунд система при Xbox Series X, както и от 3D Tempest Audio технологията на Sony.

 

Oще oт Digital: В деня на премиерата, Sony PlayStation 5 ще се продава само в онлайн магазините