Apple представи цели три нови модела на iPhone. Това са iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. Те имат доста общи черти, но и не малко разлики, което се отразява и на цените им. DigitalTrends показват как трите нови модела се съпоставят един с друг, което ще помогне при избора на един от тях.

 

 

Хардуер

Всъщност, тук приликите са изненадващо много. И трите модела използват един и същи процесор – новият 6-ядрен A11 Bionic. Оперативната памет при стандартния iPhone 8 е 2GB, а при другите два модела – 3GB. И трите ще имат версии със 64GB или 256GB памет, без слот за microSD карти.

 

 

И трите имат еднакви модеми, еднакви функции като безжично зареждане, водо- и прахоустойчиви са със сертификат IP67. Разполагат с новата технология Face ID, но само iPhone X е без сензора за пръстови отпечатъци Touch ID.

 

 

От гледна точка на хардуер печелят iPhone X и iPhone 8 Plus

 

Дизайн  и дисплеи

Тук са най-големите разлики между трите смартфона. iPhone 8 и 8 Plus имат стандартните 4.7-инчов и 5.5-инчов дисплеи. Резолюцията на първия е 1334х750, а на втория – 1920х1080. И двата модела използват LCD IPS панели.

 

iPhone X има 5.8-инчов OLED дисплей с резолюция 2436х1125. Той е и първият, който поддържа HDR видео и използва технологиите Dolby Vision и HDR10. Освен това покрива целия преден панел, което води до премахване на Home буотна. Дисплеят е и с много тънки рамки около краищата. Той оставя само малко място в горната част за предната камера, говорителя и сензорите.

 

 

Корпусът и на трите модела е стъклен от двете страни. Рамката е от стомана и алуминий. Заради липсата на Home бутон и Touch ID, iPhone X може да се отключва чрез технологията Face ID. Тя разпознава лицето на потребителя дори и на слаба светлина, благодарение на инфрачервена камера. Същата технология се използва и за Animoji – анимирани емотикони, които следват мимиките и говора на потребителя и му позволяват да запише и изпрати гласово съобщение.

 

 

От гледна точка на възможности и дизайн, iPhone X има най-много предимства.

 

Камери

iPhone X и iPhone 8 Plus имат почти еднакви камери. Те са двойни, с отделна оптична стабилизация и 12 МР сензори. При iPhone X те са f/1.8 и f/2.4, докато при iPhone 8 Plus са f/1.8 и f/2.8, като само основната има оптична стабилизация. iPhone 8 има единична 12 МР камера, която съощо е обновена. И трите модела имат предна камера със 7МР и специален портретен режим за по-красиви снимки.

 

 

И трите модела могат да снимат 4K видео с 60 кад/сек. Имат и режим за снимане на забавен каданс с 240 кад/сек, но при Full HD резолюция.

 

 

Заради най-много функции и тук iPhone X има предимство.

 

Батерия

Apple по традиция не казва спецификациите на батериите. Компанията твърди, че батерията на iPhone X ще издържи най-много – с 2 часа повече спрямо батерията на iPhone 7. Това означава около 21 часа непрекъснати развоори. Толкова може и iPhone 8 Plus. Очаквано, най-малкият iPhone 8 има и най-малка батерия – само 14 часа разговори.

 

 

И трите модела поддържат безжично презареждане чрез стандарта Qi. Те използват Lightning порт за бързо презареждане чрез съвместимо зарядно. Бързо зареждане дава 50% батерия за 30 минути.

 

И тук победители на iPhone 8 Plus и iPhone X

 

Софтуер

И трите модела използват iOS 11. Основните разлики са при iPhone X, който има достъп до допълнителни функции като Animoji, Face ID. И трите смартфона имат камери, които поддържат добавена реалност.

 

 

Цени

iPhone X ще струва от $999 за 64GB и $1149 за 256GB. iPhone 8 Plus ще струва съответно $799 и $950, a iPhone 8 - $699 и $849. iPhone X ше излезе на пазара през ноември, а другите два модела – до края на този месец.

 

Още от Digital: 8 неща, които Apple пропуснаха да кажат за iPhone X