Вашият смартфон може да направи много - но не и ако батерията му е изтощена. За съжаление, тъй като телефонът ви остарява, с всеки изминал ден времето за неговото зареждане може да се удължава.

 

Ако някога сте се питали защо смартфона ви се зарежда твърде бавно, разгледайте информацията на Make Use Of, за да намерите своя отговор.

1. Лоши аксесоари

Причината, поради която мобилният ви телефон се зарежда по-бавно от преди, може да няма нищо общо със самия телефон. Това може да се дължи на лош кабел, адаптер или слаб източник на захранване.


USB кабелите може да са огънати, съхранявани на места, където температурите могат да се различават значително и дори да са настъпвани и поради тези причини да са се повредили. Затова, преди всичко, сменете кабела и вижте дали това елиминира проблема.

Имате ли навик да зареждате мобилните си устройства от порта на компютъра си? Това не винаги е идеалното решение.

 

Ако вашия компютър е стар или използвате и други портове на вашата машина едновременно със зареждането на телефона си, може процеса да се забави. По-разумно е да се използва директен източник, тоест да използвате зарядно за стена, когато е възможно.

2. Проблеми с портовете

Вашият кабел не е единственият елемент, който може да създава проблеми при ежедневното зареждане. Портът за зареждане на телефона ви също може да има повреда. Проверете го за корозия или мръсотия.  Използвайте фенерче и лупа, за да огледате добре порта на телефона си. Опитайте се да го почистите, без да го повреждате.

3. Приложения, които работят във фонов режим

Причината, поради която смартфона ви се зарежда по-бавно може да са приложения, които работят във фонов режим. Както Android, така и iOS разполагат с инструменти, за да разберете какви приложения се изпълняват във фонов режим. За Android устройства, разгледайте менюто за използване на батерията, намиращо се в Settings > Battery. За iPhone, изберете “Battery” в приложението Settings, за да видите кои приложения използват най-много батерия. Когато смятате, че сте намерили проблемното приложение, изтрийте го и вижте дали се подобрява живота на батерията и скоростта на зареждане.

4. Остаряла батерия

Ако никой от съветите в този списък за батерията не ви свършат работа, то тогава проблемът може да е самата батерия. Литиево-йонните батерии не са вечни и могат да се зареждат само ограничен брой пъти. Следователно може да се окаже, че самата батерия е причината за бавното зареждане. В такъв случай помислете за подмяна на батерията на вашето устройство.

5. Може проблемът да сте вие

Използвате ли телефона, докато той се зарежда? В такъв случай може би вие сте причината устройството да се зарежда по-бавно. Приложения като Facebook са прословути с „изяждането“ на живота на батерията на телефоните. За да сте сигурни, че вие не сте проблема, създайте си правило: никакво използване на телефона докато той се зарежда.

 

Вижте 6 твърдения за зареждането на смартфоните, на които не трябва да вярвате