Raspberry Pi са най-популярните и евтини мини компютри на пазара. Собствениците на устройствата от тази серия ще могат да се възползват от нов интерфейс на операционната система Raspbian, с която те работят. Aктуализираната виртуална среда се казва Pi Improved Xwindows Environment Lightweight (PIXEL). В голяма степен можем да кажем, че тя е разработена с идеята да улесни още повече навигацията при десктоп машините. 

 

Една от новостите в PIXEL e т.нар. "Splash Screen", която показва версията на Raspbian софтуера в долния десен ъгъл и ще ускори зареждането на устройствата, информира DigitalTrends. След като се зареди PIXEL десктоп интерфейса ще видите нов тапет на началния екран, който е създаден от един от водещите разработчици на компанията Raspberry Pi Foundation, Грег Анандейл. Предвидена е опция за избор на 15 допълнителни изображения, които можете да използвате за уолпейпър и се съхраняват в папката "/usr/share/pixel-wallpaper/". 

 

Новата операционна система за мини компютрите на компанията включва променени икони в лентата със задачите и различен File Manager. Рамките на прозорците вече са заоблени и е добавена лента, показваща класическите бутони "Minimize/Maximize/Close". Основният фонт по подразбиране е Roboto, като потребителите могат да използват специални Wi-Fi и Bluetooth менюта, за да свързват периферни устройства. PIXEL се отличава и с интеграцията на Sense HAT емулатор, който е подходящ за разработване на софтуерни програми. 

 

Вижте какво трябва да знаем когато избираме мини компютър