Mozilla влагат доста ресурси и усилия, за да превърнат Firefox в по-атрактивен избор за потребителите. Компанията предлага интересно съчетание от разнообразни функционалности и модерни технологии, за да отговори на високите очаквания. Според официалните данни Mozilla Firefox се използва от над 225 млн. потребители.

Това превръща уеб браузъра в атрактивна платформа за уеб разработчиците. Въпреки разпространението на коронавируса Mozilla продължават да следват своя план на актуализации и да подобряват възможностите на браузъра. Вече е налична и следващата стабилна версия, която се казва Firefox 83 и може да се изтегли на Windows, Mac и Linux.

Eдно от интересните подобрения е HTTPS-Only Мode режима, при който уеб браузъра опитва да установи по-сигурна HTTPS връзка на всички сайтове. Ако това не стане ще бъдете подканени да дадете разрешение, за зареждане на съдържанието, дори когато не поддържа този протокол, съобщава VentureBeat.

Това е доста полезно решение, тъй като винаги ще информира потребителите дали се логват в сигурни сайтове в интернет.

 

 

За да активирате функцията трябва да отворите "Privacy & Security" секцията в меню "Preferences" и да скролнете до "HTTPS Only-Mode". Всяка страница, която е базирана на този протокол предлага по-добра защита на данни като пароли и номера на кредитни карти. Ако попаднете на сайт, който не поддържа HTTPS ще бъдете информирани от Mozilla.

Полезният режим вероятно ще бъде активиран по подразбиране в следващите версии на уеб браузъра. От Mozilla твърдят, че Firefox 83 ще зарежда уеб сайтовете 15% по-бързо и ще подобрява интерактивността на съдържанието с допълнителни 12%. Благодарение на оптимизациите на компанията се редуцира и необходимата памет за извършване на задачите с около 8%.

Новата версия предлага и допълнителни инструменти, които улесняват разработчиците. Важно е да споменем, че мобилната версия на Firefox 83 най-накрая ще поддържа "Pinch-To-Zoom" функционалност за устройствата с тъчскрийн дисплеи. 

В заключение ще допълним, че следващата версия ще е достъпна след четири седмици, което означава, че Firefox 84 ще дебютира в средата на декември.

 

 

Oще от Digital: Как да промените търсачката по подразбиране в Mozilla Firefox от смартфон или компютър