Microsoft е подготвила амбициозни планове за своето участие в сегмента на виртуалната и добавената реалност, съобщава Engadget. Основният инструмент на компанията за целта ще са очилата HoloLens и платформата Windows Holographic.

 

Вижте каква е разликата между добавената реалност и виртуалната реалност

 

Платформата ще позволи на компании като Dell, HP, Lenovo и други да разработят и предлагат свои очилаза виртуална реалност, които са напълно съвместими с Windows 10. Microsoft е заложила като цел тези очила да струват не повече от $300. Потребителите обаче ще трябва да имат достатъчно мощни компютри. Минималните изисквания са процесор Intel Core i5 с Hyperthreading, 8GB RAM, USB 3.0, HDMI или DisplayPort с поддръжка на резолюция минимум 2880х1440 на 90Hz. Видео картата трябва е поне Intel HD Graphics 620 и да е съвместима с DirectX 12.

 

Microsoft планира да направи и пакети със софтуерни инструменти, чрез които програмистите по-лесно да разработват приложения и игри за виртуална реалност. Компанията вижда тези очила като среден клас и равностойни конкуренти на Oculus Rift и HTC Vive. Освен това Microsoft планира и виртуална реалност от висок клас с два независими дисплея с 2К резолюции всеки и 120Hz опресняване.

 

 

Паралелно Microsoft планира да увеличи фокуса и върху очилата HoloLens. Компанията иска те да започнат да се продават и в Китай, като се надява да получи разрешение за това още през първата половина на следващата година. Microsoft все още не изключва вариант HoloLens да се произвежда и продава от партньорски компании.

 

Треата стъпка в плана на Microsoft е Project Evo. Той се разработва заедно с Intel. Целта му е да обединят множеството си функции и услуги в обща платформа, която да предлага поддръжка на 4К игри, смесена реалност, Windows Hello и т.н. Така потребителите ще знаят, че разполагат с най-новите техологии и няма да се чудят дали новият им компютър поддържа една или друга услуга. Това означава, че следващата година може да се появят и първите лаптопи, които поддържат VR.

 

Още от Digital: 5 полезни приложения за добавена реалност