Ако сте купували компютърни части или софтуер онлайн, вероятно сте срещали съкращението OEM. Това означава Original Equipment Manufacturer (Производител на оригинално оборудване) и обикновено означава, че този хардуер или софтуер е по-евтин от нормалните продукти, които се предлагат на дребно.

 

Това може да ви накара да се зачудите има ли уловка с тези OEM продукти. От Make Use Of ще се опитат да внесат яснота по темата.

 

Какво означава OEM?

OEM акронимът не e свързан с това кой продава продукта. OEM хардуерът и софтуерът са пакети за дистрибуция на компании, които изграждат системи като Dell и Apple. Тези компании са производители на оригинално оборудване и затова OEM продуктите обикновено се продават като част от нещо по-голямо, а не на дребно. Те не са предназначени да бъдат излагани по рафтовете на магазините и обикновено не може да си ги купите от магазин. Повечето онлайн магазини обаче често продават OEM продукти, защото тези търговци знаят, че има хора, които търсят продукти с възможно най-ниската възможна цена.

 

Накратко, ако вашето нерабиране е предизвикало опасения, че покупката на OEM продукт е свързано с придобиване на нелегален софтуер или хардуер, знайте, че няма причини за подобни страхове. Все пак, добре е да помните, че закупуването на такъв продукт ви задължава да приемете определени условия.

 

OEM лиценз за хардуерни продукти

OEM хардуерът е същият по отношение на възможностите и производителността, както и хардуерът без този лиценз. Твърдите дискове, оптичните устройства и някои PCI карти са сред най-често срещаните типове компоненти, които се предлагат с OEM лиценз.  

Но този хардуер обикновено не се доставя с допълнителни компоненти, дори и те да са от решаващо значение за работата на хардуера. OEM компютърните процесори, например, може да не доставят с вентилатори. Видеокартите с OEM лиценз или твърди дискове често не се доставят с кабели или адаптери, необходими за използването им.

 

Възможно е да има и ограничения на гаранцията. В сравнение с гаранцията на продукти, които се предлагат на дребно, гаранцията за OEM продуктите може да бъде намалена или да не съществува изобщо. Това е така, защото се очаква производителят на системата да я предостави. Освен това, при закупуването на OEM продукти може да се окаже невъзможно да получите директна поддръжка.

 

OEM лиценз за софтуерни продукти

Windows е най-често срещаният пример за OEM софтуер и често се използва от хора, които изграждат сами компютрите си, но има и OEM версии на пакети за сигурност, системни инструменти и софтуер за производителност.

 

Когато купувате OEM софтуер, обикновено той съдържа софтуера и лицензния ключ, но не очаквайте да получавате документация. Всъщност, повечето лицензирани софтуерни OEM продукти не предлагат техническа поддръжка.

 

Обикновено OEM софтуерът е лицензиран за една система, което означава, че не можете да го инсталирате на друг компютър. На теория това означава, че OEM версията на Windows е свързана със специфичната компютърна конструкция, на която може да я инсталирате. За да не се превръща това в излишен товар обаче, Microsoft изисква само да се свържете с тяхната служба за обслужване на клиенти при повторното активиране на Windows.

 

В заключение, закупуването на OEM продукти като цяло крие известен риск. Тези продукти са по-евтини, но може да се наложи да закупите отново софтуера, ако смените компютъра си или надстроите дънната платка.

 

Да си купуваме ли OEM продукти?

От казанато дотук можем да изведем четири важни заключения:

1. Закупуването на OEM продукти е напълно безопасно и законно, но трябва да сте наясно с рисковете.

2. OEM продуктите са много по-евтини, но ако срещнете проблем, може да се окаже, че са изцяло без поддръжка. Това обаче може да е добре за вас, ако имате технически познания.

3. Размерът на отстъпката, който можете да получите, ще варира в зависимост от продукта и търговеца. Например, антивирусният OEM софтуер, обикновено е с 25% до 50% по-евтин.

4. OEM хардуерът има някои допълнителни условия, с които трябва да сте запознати предварително – купувате по-евтино, но екстри, които липсват от хардуера, като кабелите или вентилаторите, може значително да оскъпят покупката ви. Така понякога, OEM хардуерът може да се окаже по-скъп, от този, който се предлага за продажба. Затова направете бързо сравнение на цените, преди да направите своя избор.

 

Вижте как да възстановим Windows 10 до по-ранно състояние