Вижте още: 

Част I - Историята на Apple iPhone – Началото, Първото поколение, iPhone 3G и 3GS

Част II - Историята на Apple iPhone – 4, 4s, 5, 5c и 5s

 

Настройки на батерията

Първата функция която успя да ни впечатли се намира в Battery settings. С нейна помощ най-накрая може да се активира Low Power Mode, екстра която повечето съвременни Android смартфони отдавна имат. Тогава телефона изключва фоновата анимация, ефектите и уолпейпърите. Освен това в настройки може да се следи пълен мониторинг, къде и колко е изразходвана енергия.

 

 

Така например можете да разберете, кое приложение яде най-бързо батерията ви. Също така в падащото меню с известията излиза заряда на Apple Watch и други свързани iOS устройства. С Low Power Mode, iPhone получава допълнителни 3 часа време за работа. Дори без да е включен режима, благодарение на тази оптимизация, устройства използващи iOS 9 увеличат работният си капацитет с още един час.

 

 

Търсене в настойките

Ще продължим с друга екстра в Settings - search, това е новият бар за търсене в "Настройки". Така бързо и лесно пестите време в търсенето на определено приложение. Да речем, че искате да откриете Siri. Въвеждате думата и в прозореца ще излезнат всички резултати които я съдържат.

 

Go Back to App

Вече можете да се връщате в уведомленията и в Safari чрез "Go Back" бутон. Той е активен около минута след влизане и така можете да имате бърз поглед върху приложенията. Например в съобщение получавате линк, кликвате върху него и той се зарежда. Тогава горе в ляво се показва въпросната иконка за връщане назад.

 

Find My Friends

Както и сами се досещате от наименованието ѝ, с тази нова функция можете да локализирате приятелите си, които са близо до вас. Приложението се смаоинсталира автоматично при преминаване към iOS 9. Единствено, за да го използвате, трябва да промените регионалните си настройки, защото са предназначени за англоговорящи. Подобно на случая със Siri. Производна на тази функция е „Find My iPhone”, чрез която на картата можете да откриете и къде се намира смартфонът ви в момента.

 

Selfie и Screenshots Folder

Обновление са също така новите самостоятелни Photo Folder-и в които влизат отделни папки за Селфита направени с предната камера и такива за скрийншоти. Нали знаете бързата команда за това - просто задържате Home и Power бутона.

 

 

Home Sharing

Това не е изцяло нова функция. При старите версии на операционната система на Apple, тя беше налична, но при iOS 8.4 с появата на новите музикални апове и Apple Music, не бе налична. Е, можете да сте спокойни iOS 9 разполага с надграден Home Sharing.

 

App foldeр-ите при iPad

В iOS 9 за iPad ще намерите промяна в разположението на отделните папки. Те са в групи 4х4, а не както досега 3х3. Именно голямото разстояние между малкото икони на екрана изглеждаше странно при старата версия на софтуера. Сега вече можете да виждате много повече приложения, а изгледът е по-пропорционален. Какво показва равносметката - при 15 страници с апове за фолдър, ще имате достъп до цели 240 апа, вместо до само 135.

 

 

Промени в клавиатурата

При виртуалната клавиатура се наблюдава една нова промяна. Shift функцията ни улеснява още повече когато пишем имейли или други текствое. При старият iOS трудно можехме да направим разлика, кога кой от двата режима сме избрали - Shift или Caps-Lock. Тук проблема е решен, вижте символа и размера на буквите(оцветяват се). Не случайно избрахме да покажем новостите в клавиатурата на iOS 9 след промяната във фолдърите за iPad. Клавиатурата на таблета вече може да се използва и като тъчпад след активация на двупръстов жест. Освен това виждаме и няколко нови контролера.

 

Handoff

С тази функция вие можете да прехвърляте вече започнат на смартфона си да речем имейл, директно върху iPad или друго Apple устройство свързано към същият акаунт. В iOS 9 функцията е още по-бърза, просто я извиквате от изскачащото меню.

 

Пълен списък с Apple устройствата които могат да се надградят до iOS 9

 

iPhone 4S

iPhone 5

iPhone 5C

iPhone 5S

iPhone 6 (Plus)

iPhone 6S (Plus)

iPad 2

iPad 3

iPad 4

iPad Air

iPad Air 2

iPad mini

iPad mini 2

iPad mini 3

iPod touch 5th и 6th Generation