Вижте още: Samsung Galaxy S7 Edge - Дизайн, Размери, Функции и Батерия

 

Дизайн

Най-големият недостатък на iPhone SE несъмненено е неговият дизайн. Той е морално остарял и едва ли ще успее да впечатли някой. Да, в края на 2012г., когато беше представен iPhone 5 този грубоват стил беше супер модерен и як. Ако гледате тогавашното ни видео ревю за модела, ще видите колко възхитени бяхме. Година по-късно при 5s имаше промяна в цветове и някои дребни елементи. Супер, отново дизайна беше приятен, а и очакван защото вече зад гърба си Apple имаха 4 и 4s. Но този ход…от красивата заоблена 6-ца да се върнат отново към стара концепция, остава загадка.

 

 

Това обаче има и своята положителна страна, сега всички хора които имат iPhone 5s отново са с актуален модел. А за тези които си купуват тепърва SE, единственият шанс телефона им да е по-различен от старият модел е да си го вземат в розов вариант. Такъв през 2013г. нямаше. Може би връщането към старата дизайнерска линия е направено от американците с цел да се постигне по-ниска себестойност на модела, но уви и това не се случва.

 

Цена

Това е и вторият недостатък на SE, който е най-евтиният iPhone, но не достатъчно евтин, че да оправдае демодираният си дизайн.

 

 

Независимо, че в Америка модела се предлага за рекордно ниските по тамошните стандарти 399$, в Европа 16GB версия на SЕ вече е налична за около 489 EUR, тоест в България при всички случа го очакваме този месец с цена около 1000лв. Като база за сравнение новите флагмани Samsung Galaxy S7 и LG G5 струват по 1300лв, а с 50 до 100лв по-евтин е iPhone 6s.

 

 

 

 

Памет
 

Ако искате повече памет, цената на iPhone скача. Вариантите са само 16GB и 64GB, 32GB или 128GB Apple не предлагат. Днес дори флагманите на много марки ни дават възможност да използваме две SIM карти в комбинация с microSD карта памет която разпознава формати до 200GB. При новият iPhone имаме само една nanoSIM и това е. 

 

Удобен захват

Докато всички производители на смартфони и таблети се състезават кой ще направи устройство с по-тънка рамка около екрана, Apple явно изобщо нямат намерение да се развиват в тази насока. Ето един пример от последните дни – Galaxy S7 Edge, при него рамката е под милиметър.

 

 

В същото време основен акцент при почти всички брандове са заоблените линии и извитият ергономичен гръб. iPhone SE както вече казахме е ретро, тоест държейки го в ръка, усещането е всичко друго, но не и копиращи извивката на дланта ни.

 

Камера

Както знаем iPhone 6 Plus и 6s Plus имат по-различни камери от тези на по-малките 6-ци. Те притежават оптична стабилизация при видео запис.

 

 

iPhone SE обаче има единствено цифрова, което неминуемо се отразява зле на качеството на видеото.

 

Touch ID

Както виждате, в Home бутона за активацията на SE има вграден сензор за отключване чрез пръстов отпечатък. Той обаче е Touch ID от първо поколение. При 6s и 6s Plus вече имаме второ, което е по-бързо и дава по-малко грешки.

 

 

Това не е всичко, гледайте Digital.bg и утре, когато във втората част на нашето видео посветено на iPhone SE ще разгледаме още не малка част от недостатъците му. През това време, ако имате някакви въпроси, мнения или лични впечатления, ще се радваме да ги споделите с нас в Disqus формата за контакти по-долу или на нашата Facebok страница.