Microsoft представиха официално Windows 11, която се очаква да положи основите на нова ера в развитието на операционната система. Основният приоритет в разработването на софтуера е да се предложи още по-изчистен и интуитивен UI. Потребителите ще имат достъп до обновени компоненти в интерфейса на Windows 11, включително актуализиран Windows Store, както и опция за работа с Android приложения.

Първото нещо, което ще забележите е актуализираното Start меню, както и центрираната лента със задачи в долната част. Новият софтуер също така ще предложи и по-добри Dark и Light режими, както и полезните функционалности Snap Layouts и Snap Groups.

Благодарение на тях се подобрява работата и откриването на приложения. Ако използвате външен монитор ще можете по-лесно да отваряте софтуера, който искате на правилния екран. Ъпдейтите за Windows 11 са с 40% по-малки като размер от Windows 10, което компанията очаква да допадне на много хора.

Microsoft обещават по-добри жестови команди при работа с таблети и тъчскрийн дисплеи.

 

 

Интеграцията на Мicrosoft Teams също е достa любопитно решение. Потребителите ще могат да стартират разговори директно от лентата със задачи. Компанията се е погрижила да осигури достъп до три предварително инсталирани уиджета и това са News Feed, Weather и  Маps.

Новата операционна система предлага подобрения свързани с производителността и сигурността, но също така интеграция на Xbox Game Pass. Според официалните данни Windows 11 ще е наличен като безплатен ъпгрейд за Windows 10 потребителите през последното тримесечие.

Добре е да знаете, че са променени минималните хардуерни изисквания за инсталация на платформата. Задължително условие е да имате устройство, което се захранва от 64-битов процесор при тактова честота от поне 1GHz и две ядра. Оперативната памет трябва да бъде поне 4GB RAM, съобщава TheVerge.

Другите изисквания включват 64GB памет, UEFI фърмуер, Trusted Platform Module (TPM) 2.0, видео карта с DirectX 12 с WDDM 2.0 драйвър, дисплей с HD резолюция и поне 9-инчов диагонал.

 

 

Oще от Digital: Koга ще започнат ъпдейтите към Windows 11