Филтрите на Google са способни автоматично да премахнат над 99% от заплахите за устройствата с Android. Въпреки това е възможно Google да пропуснат някое заглавие. Експертите по киберсигурност често предупреждават технологичният гигант за различни заплахи, които допълнително се изваждат от онлайн магазина за мобилни приложения.

Общите им усилия гарантират, че собствениците на Android смартфони са напълно защитени от актуалните трендове сред киберпрестъпниците. Последният доклад показва, че Google са изтеглили над 110 хил. приложения от Google Play през първите две тримесечия на годината.

По този начин отбелязваме първият сериозен спад в броя на заглавията, които са премахнати от 2018г. Kонкретните данни разкриват, че над 58 хил. заглавия са премахнати от Google Play през януари-април. През второто тримесечие тяхната цифра достига до 65 хил., съобщавa АndroidAuthority.

 

Ето три основни причини поради които Gogle премахва различни приложеня всеки месец:

1. Нарушаване на правилата на Play Store

2. Приложения, заразени със зловреден софтуер, като  Joker

3. Заради нови правила, които Google обяви през април

 

 

В момента има повече от 2.8 млн. приложения в Google Play, които са преминали през всички проверки и критерии за сигурност нa Google. Контролирането на съдържанието е значителен проблем, който изисква много усилия и ресурси. Нови промени въведени от Google през април налагат допълнителни изисквания, с които компанията се бори срещу приложенията  с подвеждащи имена и снимки.

Изтеглянията през първата половина на годината достигат до 56.2 млрд., което е със 6% повече, спрямо същия период преди година. Приходите oт Google Play oтчитат 30% ръст и достигат до $23.4 млрд. Компанията изостава по този показател от Apple, но все пак подобрява представянето си с всяко изминало тримесечие.

 

Още от Digital: Google Play ще ускорява инсталацията на приложения за Android