Със сигурност вече сте чували за виртуалната реалност, но може би още не сте изпробвали технологията. И тъй като най-вероятно виртуалната реалност ще промени ежедневието ни през следващите години, ви представяме информацията на Android Pit за това какви очила за виртуална реалност се предлагат в момента.

VR очила за смартфони

Съществуват много начини да влезете във виртуалната реалност, един от които е чрез вашия смартфон. Ето при кои очила, трябва да поставите смартфона си в тях, за да се излъчва VR съдържание:

1. Cardboard

Cardboard е най-опростения вариант на VR очила и съответно най-евтиния. Простотата на материалите и производството оправдават ниската цена и означава, че Cardboard е насочен към начинаещи, които не искат да харчат много, за да открият света на VR. В Play Store ще откриете много приложения съвместими с Cardboard. Смартфоните, които работят с това устройство, са тези които имат поне Full HD дисплей, но дори и в този случай не очаквайте най-доброто изживяване. По-добре е да имате WQHD устройство, но и тогава пак не очаквайте чудеса.

 

2. Gear VR

Ако имате телефон на Samsung, тези очила ви предлага отлична възможност да се потопите във VR. Gear VR се предлага с дистанционно управление, което можете да използвате, за да взаимодействате с приложенията. Очилата са леки и удобниза носене и съдържат сензори за ускорение и позициониране.

 

3. Daydream View

Прогресията от Google Cardboard се изразява чрез Daydream View. С това устройство Mountain View се опита да прихване или поне да успокои успеха на Gear VR. Стартирани през ноември 2016 година, тези очила предлагат комфортно потапяне във виртуалната реалност, дори и по време на дълги сесии на употреба. В сравнение с Gear VR, Daydream View е малко по-тесен, по-малък и по-лек. Ако нямате Samsung устройство но искате да опитате какво предлагат очилата за виртуална реалност, Daydream View е добър избор.

 

VR очила за компютри

В този случай платформата не е смартфон, а компютър. Покритието на зрителното поле е по-добро, както и мощта.

1. HTC Vive

HTC Vive предлага едно пълноценно потапяне във виртуалната среда. Дистанционното управление на HTC Vive може да действа като всички видове виртуални обекти: оръжие в игрите, молив за рисуване, чук и разбира се, виртуални ръце. За разлика от Oculus Rift, с Vive благодарение на сътрудничеството с Valve, можете да получавате телефонни обаждания, да показвате и отговаряте на вашите съобщения, да се консултирате с вашия календар и всичко, без да излизате от 3D средата.

 

2. Oculus Rift

Благодарение на 20-те инфрачервени сензора, тези очила могат да открият позицията си в пространство, за да адаптира изображенията, които показва, в зависимост от движенията на главата на потребителя. Тези сензори, съчетани с камера, поставена пред плейъра, могат да открият движения в три измерения, което позволява на потребителите да се движат в 3D среда. С дистанционното управление Touch, както при Vive, можете да взаимодействате с нещата, които виждате.

 

Най-хубавото тепърва предстои

По време на Google I / O 2017, компанията представи нов проект, чиято цел е да се представи първия независим VR очила, които не се нуждаят от смартфон или персонален компютър, за да работят. Фирмите, участващи в този проект са Qualcomm, HTC и Lenovo. За да следвате обекти, които са около вас, устройството ще разчита на новата система за проследяване World Sense. Технологията WorldSense обогатява 3D средата, като дава възможност за естествени движения. С този VR комплект можете да приклякате, да се навеждате и ловко да избягвате виртуалните си врагове.

Playstation VR: за геймърите

По-рано известен под кодовото име Project Morpheus, тези VR очила, разработени от Sony, са описвани като "бъдещето на игрите с виртуална реалност". За да ги използвате ще имате нужда от  PlayStation 4 и PlayStation Camera. За да взаимодействате с игри, можете да използвате джойстика на конзолата и заедно с PlayStation Move, ще можете да преместите ръцете си във виртуалния свят. Очилата са оборудвани с OLED дисплей с 1080p, зрителното поле на зрителя е около 100 °.

 

Вижте какво трябва да имаме предвид когато избираме очила за виртуална реалност