В това видео Digital.bg ще ви покаже много много пари накуп, под формата на луксозни високотехнологични имоти собственост на най-екстравагантните и богати IT милиардери в света. Това са хора, които постоянно творят - те създават най-новите технологични продукти, тенденциите в социалните мрежи, интернет платформи, бизнес решения, свои собствени валути и дори космически програми. 

След като Digital.bg вече ви показа „Какви коли карат най-богатите шефове на технологични компании в света“, време е да разберем и в какви домове живеят те.

 

Бил Гейтс

Ще започнем с Бил Гейтс (Bill Gates), който се смята за един от бащите на съвременният дигитален свят. Екс шефът на Microsoft има състояние надхвърлящо 100 милиарда долара и е известен с огромната си колекция от скъпи редки автомобили.

 

 

В недвижимото си имущество, Гейтс е не по-малко екстравагантен и впечатляващ. Той има множество имоти, като може би най-интересен е огромното 6000 квадратни метра имение в Медина Вашингтон. То има свое собствено езеро, много зеленина и е направено почти изцяло от дърво. Струвало е на IT гурото 63 илиона долара и е било строено в продължение на цели 7 години.

 

 

Както се и предполага, предвид кой е собственика - това не е обикновна къща, а високотехнологична инфраструктура, изпълнена със смарт технологии. Те включват климатизация, осветление, интернет, охрана, пречистване на въздуха, водоснабдяване и дори канализация. Басейнът пък е с различни зони на подгрев и забележете – технология, която предава музика във водата докато плувате. Интересно е също така да се отбележи, че в къщата има цели 25 бани и гостна, в която е предвидено да могат комфортно да вечерят до 200 човека. За тях в имота има какви ли не удобства, включително и специална стая за скачане на батут.

 

 

Освен това скромно имение, Бил Гейтс има още няколко, като най-огромното се намира Калифорния и е с колосалният размер от 922 683 квадратни метра. В него дори има хиподрум за конни надбягвания. Нещо като малка лятна резиденция, в която бившият шеф на Microsoft обмисля, кога да е премиерата на новият Windows 11.

 

Джеф Безос

За разлика от Бил Гейтс, който обича показността, шефът на търговската платформа Amazon - Джеф Безос (Jeff Bezos), чието състояние се определя на над 150 милиарда долара беше с един от най-скромните автопаркове, включващи стара Honda Accord и Chevrolet Blazer от 1987г. Дали милиардерът живее в малка спретната къщурка в покрайнините на града?

 

 

Категорично не, при имотите си Безос е в коренната противоположност на автопарка си и сериозно конкурира Гейтс. По информация на американското списание "The Land Report", гологлавият IT гуро е на 25 позиция по притежание на недвижимо имущество в Щатите. Сред имотите са 5 огромни имения в Сиатъл, в които до скоро живееше с вече бившата си жена и 4-те си деца.

 

 

Шефът на Amazon е собственик също така на най-голямата сграда във Вашингрон. Тя е бивша текстиллна фабрика и размерът ѝ е цели 27 000 квадратни метра. Имотът е купен за 23 милиона долара, и реновиран за още 12.

 

 

В замяна Безос получава не само честта да присъства в класацията ни, но и да е съсед на политически знаменитости като бившият президент Обама и на смейство Къшнър, част от което е и Джаред Къшнър, който пък е женен за Иванка Тръмп дъщеря на сегашният президент на САЩ.

 

 

Само ще споменем, че Безос има още едно огромно имение в Медина Вашингтон, за скромните 28 милиона долара, друго в Бевърли Хилс за 25 милиона, 3 апартманета до Сентръл Парк с цена 8 милиона всеки и още куп други.

 

Илън Мъск

Друг IT милиардер, който е известен находчивостта си, търговският нюх, фантазиите и екстравагантните си, наричан от мнозина „Съвременният Тесла“ е Илън Мъск (Elon Musk).

 

 

Със състояние възлизащо на 20 милиарда долара, той има зад гърба си куп чудати проекти, хобита и скъпи играчки, като например единственият в света Lotus Espirit подводница, който закупи през 2014г. за почти милион долара. Само в Лос Анджелес, Мъск има няколко имота за над 100 милиона долара, като интересното е, че 5 от тях, с обща цена 25 милиона се намират непосредствено един до друг.

 

 

Друг имот, който купува за почти 7 милиона, Мъск превръща в частно училище, в което учат само 6 деца...неговите. Всичко там е високотехнологично, също както във всеки един от домовете, които са собственост на технологичният богаташ. Знаейки с какво е известен, със сигурност разпознавате в него образа на героя на Marvel - „Тони Старк“, нали?!  

 

Марк Зъкърбърг

Како ви била една класация без човека, чийто продукт който почти всеки от нас използва ежедневно. Досетихте се – това е създателят на Facebook Марк Зъкърбърг (Mark Zuckerberg). Той има в банковата си сметка над 60 миларда долара, кара VW Golf 7 GTI и носи сива тениска, сини дънки и кецове.

 

 

Ако следваме стила и начина му на живот, трянва да предположим, че той ще бъде и с най-скромният дом сред IT милиардерите в това видео. И е така - на фона на останалите технологични величия, къщата му в Калифорния с големина 522 квадратни метра, си е направо мъничка. Къщата е стартинна, построена през 1903г. и последствие реновирана, за да е във вида в който Зъкърбърг я купува за 7 милиона долара.

 

 

След това разбира се, Марк ъпгрейдва дома си, според собствените си разбирания. Всичко вътре е Smart и се управлява от AI изкуствен интелект. В дома дори има виртуален иконом, който се казва Jarvis. Асоциацията с "Железният Човек" не е случайна. В никакъв случай обаче не си мислете, че имотите на Марк Зъкербърг се изчерпват с тази къщичка - тя просто е основният му дом.

 

 

Преди време шефът на Facebook даде цели 100 милиона долара за голяма част от остров Кауаи на Хаваите. Човекът просто обича да сърфира.