Сложните пароли определено са най-важното средство, с което да гарантираме сигурността си в интернет. Много хора, обаче продължават да подценяват този проблем. В определени ситуации са необходими само няколко минути, за да може да се разпознае парола от типа "123456", "password", "qwerty" и други подобни съчетания. Това би позволило на външен човек достъп до имейла и личните ви данни.

Ако пазите информация за банков карти и акаунти може да си създадете още неприятности, което важи и за профилите, в които използвате една и съща парола. Първото решение е внимателно да избирате и подбирате сложни комбинации за достъп до акаунтите си. Можете също така да се доверите на мениджъри за пароли, които да свършат тази работа вместо вас.

Само по този начин може да си гарантират максимална сигурност, докато сърфирате в интернет. Експерти на компанията ID Agent проведоха детайлно изследване на огромна база данни от изтекли онлайн и вече се разпространяват в т.нар. "Dark Web" пространство на глобалната мрежа.

 

 

Всъщност проучването им обхваща паролите за повече от 2 млрд. профила, които в доста случаи са допълнени и от валидни имейл адреси. Оказва се, че има няколко любопитни закономерности между хакнатите акаунти, показващи нагледно вредните навици на потребителите.

Така например ID Agent установяват, че голям брой от засегнатите профили използват първото име на съответния потребител. Сред най-употребяваните от тях са Michael, Hunter, Charlotte, Matthew, George и др., съобщава Mashable. Доста хора залагат на името на града, региона или щата, в което живеят, което също е доста тревожно.

Забелязва и тенденцията да се използват имена и прозвища на спортни отбори. Тази практика вероятно гарантира, че няма да забравите паролата си. Въпреки това е много лесно да се свържат различните ви акаунти и хакерите да разберат на който отбор симпатизирате и респективно да отгатнат паролата ви.

Друг интересен тренд са имената на популярни супергерои като Superman или Batman, както и любими групи и музикални изпълнителни. Всичко това показва, че доста хора продължават да използват неподходящи пароли.

 

Още от Digital: 5 инструмента за създаване на сигурни пароли