Голяма част от данните на вашия Android телефон или таблет се архивират автоматично от Google или от отделните приложения, които използвате. Но кои точно данни се архивират автоматично и кои трябва да архивирате вие?

От How To Geek обясняват подробно за кои данни може да сте спокойни, че се пазят на сигурно място и за кои се налага да предприемете стъпки, за да ги архивирате.

Кои данни автоматично се архивират от Google?

Google има услуга, вградена в Android, подходящо наречена Android Backup Service. По подразбиране тази услуга създава резервно копие на повечето типове данни, които ви интересуват и ги свързва с подходящата услуга на Google, от която също можете да получите достъп до данните си. Можете да видите настройките си за синхронизиране, като се насочите към Settings -> Accounts -> Google, след което изберете Gmail сдреса си.

1. Контакти, имейли, документи и данни от календара - Контактите в Android устройството ви се синхронизират с контактите ви в Google (можете да получите достъп до тях от Gmail или на страницата Google Contacts), имейлите ви се съхраняват безопасно в Gmail акаунта ви, а събитията в календара се синхронизират с Google Calendar.

2. Някои системни настройки - Android синхронизира някои системни настройки. Например Android съхранява запаметени пароли за Wi-Fi мрежи и ги извлича на всяко Android устройство, което използвате. Освен това създава резервно копие на настройките на дисплея, като яркостта и дължината на изчакване.

3. Данни за браузъра Chrome - Ако използвате браузъра Chrome, отметките ви се синхронизират с вашия акаунт.

4. Hangouts чат - Съхранява се в Gmail акаунта ви, при условие че не сте деактивирали настройката.

5. Приложения и друго закупено съдържание - Всички приложения, които сте закупили (или инсталирали) са свързани с вашия Google акаунт. Когато настройвате ново Android устройство (или въвеждате акаунта си, след като сте възстановили фабричните настройки на устройството си), Android ще предложи автоматично да изтеглите и инсталирате приложенията, които преди сте инсталирали. Друго съдържание, което купувате от Google Play, също се свързва с вашия Google акаунт.

6. Някои данни на приложения на трети страни - Приложенията на трети страни често, но не винаги, синхронизират своите данни с уеб услуги. Ако имате приложение, съдържащо важни за вас данни, не забравяйте да проверите дали те се синхронизират онлайн.

7. Smart Lock Password данни - Ако използвате Chrome на компютрите си и сте активирали Smart Lock, запазените ви пароли ще се синхронизират не само през Chrome на мобилни устройства, но и с някои приложения. 

8. Снимки - Ако използвате Google Photos, можете да изпращате вашите снимки до сървърите на Google. Тази функция обаче трябва да бъде активирана, за да се случи. 

Това не е изчерпателен списък, но трябва да ви даде представа за това, което се архивира автоматично.

Кои данни Google не архивира?

Преди да рестартирате или продадете телефона си, уверете се, че сте архивирали ръчно  данните изброени по-долу, ако държите на тях:

1. SMS съобщения - Android не архивира текстовите ви съобщения по подразбиране.

2. Google Authenticator данни - От съображения за сигурност Google не синхронизира вашите Google Authenticator кодове онлайн.

3. Персонализирани настройки, Bluetooth сдвоявания и данни за сигурност - Полезни приложения за пълно архивиране на данните ви

Повечето хора не трябва ръчно да създават резервни копия на Android телефона или таблета си, защото функциите за архивиране на Android по подразбиране са добри. Някои хора обаче могат да искат да архивират данни, които Android не архивира по подразбиране. За тях има няколко опции.

1. Android има вградена функция за архивиране и възстановяване, за която не се изисква да разкодирвате устройството си, но тази функция е скрита. Трябва да извършите архивиране или възстановяване, като свържете устройството си с компютъра и изпълнявате команда.

2. Приложението Titanium Backup е много полезно, но изисква да разкодирате устройството си. Можете да използвате безплатната версия на Titanium Backup, но за всичко, което приложението може да предложи (и функции, които вероятно ще искате), ще трябва да отделите $ 6,00 за Pro версията на приложението.

 

Вижте кой е най-добрият начин за архивиране на информацията на компютъра