Oura е името на компания, която предлага на пазара смарт пръстен, който представлява най-прецизния тракер на качеството на съня и физическата активност на потребителите. Умната джаджа е разработена да се адаптира към личния начин на живот и да следи разнообразие от показатели на човешкото тяло. В началото на пандемията от COVID-19 възникна любопитна случка със собственик на Oura Ring.

Въпросният потребител сподели, че джаджата неочаквано отчита твърде ниски нива на Health Score, което го подканва да си направи тест за корoнавирус и резултата се оказва положителен. Историята предизвика голям интерес и достигна до Oura, които стартираха допълнителни изследвания, за да разберат колко добър е Oura Ring срещу COVID-19.

Eкспертите смятат, че е възможно преносимите джаджи да могат да предвиждат симптоми на различни състояния и да предупреждават за необичайни промени в тялото. Голям проблем, обаче е да се класифицират достатъчно добре за данните, за да може устройствата да определят точно какъв е реалния проблем, съобщава TheVerge.

 

 

Учените са на мнение, че джаджите са в състояние да бъдат като предупредителен сигнал да предприемем допълнителни действия. Така например понякога знаем, че има неизправност в автомобила, без да сме сигурни точно какъв е дефекта. Умните джаджи могат само да дадат индикация, но не биха заменили функцията на човека, който ще отстрани проблема на автомобила в горния пример.

Най-голямото предимство на устройствата е, че имат достъп до разнообразие от данни, които могат да бъдат полезни в много ситуации. Откриването на необичайни промени в тялото е само една от стъпките, които трябва да бъдат направени, за да станат още по-добри джаджите, които носим в своето ежедневие.

 

Още от Digital: Бъдещите преносими джаджи ще имат цветни гъвкави E Ink дисплеи