Хората обичат своите смартфони, защото те са им незаменими помощници във всичко. Разбираме ли обаче каква цена плащаме за това безплатно удобство? Много се говори за това, че Google следи потребителите на Android устройствата, но според информацията на Quartz, нещата са много по-сериозни отколкото си мислим.

 

Веднага щом бъдат включени, Android телефоните започват да изпращат данни на сървърите на Google, включително GPS координати до близки Wi-Fi мрежи, барометрично налягане и дори предположение за текущата дейност на притежателя на телефона. Тези данни могат да се използват от компанията за показване на целева реклама, но могат и да се предоставят на правителствата при поискване.

 

Главният виновник за изтичането на тази информация е функцията Location History, която се използва за да ви бъдат направени препоръки за ресторанти и прогнози за трафика. Въпреки че тя не е активирана по подразбиране на Android телефоните и потребителите трябва да я включат ръчно и да се съгласят с тези условия, Location History е залегнала в настройките на приложения като Google Maps, Photos, Google Assistant и основното Google приложение.

 

От медията са провели проучване като са използвали три телефона от различни производители: Google Pixel 2, Samsung Galaxy S8 и Moto Z Droid, като в тях не е имало SIM-карти. Освен това те са били свързани към една и съща Wi-Fi мрежа и са работели с различни версии на Android. Ето само част от информацията, която те изпращат периодично до сървърите на Google, когато е активирана функцията „Location History“:

 

- Списък с видовете движения, които телефонът мисли, че бихте могли да правите, например ходене, каране на колело, бягане.

- Барометричното налягане.

- Дали сте свързани към Wi-Fi или не сте.

- MAC адреса на устройството.

- MAC адреса, силата на сигнала и честотата на всяка близка Wi-Fi точка за достъп.

-  MAC адреса, идентификатора, типа и две измервания на силата на сигнала на всеки близък Bluetooth сигнал.

- Нивото на заряда на батерията на смартфона и дали телефонът ви се зарежда или не.

- Напрежението на батерията.

- GPS координатите на вашето устройство и точността на тези координати, надморска височина.

 

Вижте 4 браузъра, които гарантират пълна анонимност в Интернет