Голяма част от данните на вашия Android телефон или таблет се архивират автоматично от Google (или отделните приложенията, които използвате), но дали данните, които се архивират по този начин са ви необходими реално?


От How To Geek ще ни обяснят какво точно се архивира автоматично и какво не от Android, така че да сме наясно какво се случва с нашите данни – дали са в безопасност или трябва да предприем нужните стъпки, за да направим резервно копие на тези файлове които са важни за нас.

 

Какво Google архивира автоматично

Google са вградили услуга в Android, уместно наречена Android Backup Service. По подразбиране тази услуга архивира повечето типове данни, които може да ви интересуват и ги свързва с подходяща Google услуга, където можете да получите достъп до тях в интернет. Можете да видите вашите настройки за синхронизиране като отидете в Settings > Accounts > Google, след това изберете вашия Gmail aдрес.

 

Списъка по-долу не е изчерпателен, но трябва да ви даде някаква представа за това, кои данни се архивират автоматично. Google включва най-важните неща, така че не е нужно да се притеснявате за загуба на вашите имейли, контакти, приложения, записани Wi-Fi пароли или дори повечето пароли.

 

1. Контакти, имейли, докумнти и календари: вашите Android контакти се синхронизират с вашите Google контакти онлайн (можете да получите достъп до тези контакти от Gmail или от Google Contacts стратницата), вашите имейли се съхраняват в Gmail акаунта ви, а събитията в календара ви се синхронизират с Google Calendar.

 

2. Някои системни настройки: Android синхронизира и някои системни настройки, например Android съхранява записани пароли за Wi-Fi мрежи и ги извлича от всяко Android устройство, което използвате, както и настройките на дисплея, като например яркост и продължителност на изчакване.

 

3. Отметките на браузъра Chrome: ако използвате браузъра Chrome, отметките ви се синхронизират с вашия Chrome акаунт.

 

4. Приложения и друго закупено съдържание: всички приложения, които са закупени (или инсталирани) на телефона ви са свързани с профила ви в Google. Когато свържете към него ново Android устройство (или въведете профила си, след връщането на фабричните настройки на устройството ви), Android ще ви предложи да изтеглите и инсталирате автоматично приложенията, които преди това са били инсталирани. Приложенията които някога сте инсталирали на устройството си може да видите и в  Play Store. Друго съдържание, което сте  купили от Google Play също ще се свърже с профила ви в Google.

 

5. Някои приложения на трети страни: приложенията на трети страни често, но не винаги, синхронизират своите данни с уеб услугите им. Ако имате приложение, съдържащо данни, важни за вас, не забравяйте да проверите дали те не се синхронизират онлайн.

 

6. Smart Lock паролата: ако използвате Chrome на компютрите си и имате активирана функцията Smart Lock for Passwords, запазените пароли не само ще се синхронизират през мобилния браузър, но също така и с някои приложения.

 

7. Снимки: ако използвате Google Photos тогава бихте могли да направите резервно копие на снимките си на сървърите на Google. Тази функция трябва да бъде активирана предварително, за да работи.

 

Какво Google не архивира  

1. SMS съобщения.

2. Google Authenticator данни от съображения за сигурност.

3. Потребителски настройки, Bluetooth Pairings и данни за сигурност.

 

Пълен архив на телефона ви

Ако искате да направите резервно копие и да възстановите вашите Android данни ръчно, имате няколко опции. Може да използвате Titanium Backup приложението, което има безплатна версия и платена версия ($6). Платената версия ви предлага повече свобода на действие, но е само за разкодирани устройства.

 

Android има вградена функция за архивиране и възстановяване, за да я ползвате не е нужно да разкодирате устройството си. С нея може да се извърши архивиране или възстановяване, като свържете устройството към компютъра и стартирате командния ред.

 

Вижте най-добрите Android приложения за архивиране на информация