Изкуственият интелект (AI) е една от най-важните новости в областта на мобилните телефони, и по тази причина все по-често ще чувате за тази технология, ако следите технологичните новини.

 

Каква е ролята на изкуственият интелект за смартфоните? Има ли вече телефони поддържащи AI? Ако се вълнувате от темата, информацията на techradar ще ви бъде интересна.

Специализиран AI хардуер

Вече няколко модела телефони имат хардуер, оптимизиран за AI. Тези чипове обикновено се наричат невронни. Такъв процесор има в Huawei Mate 20 Pro (Kirin 980 CPU) и iPhone XS (A12 Bionic CPU). Освен това, Qualcomm добави AI оптимизация към своя чипсет Snapdragon 845, използван в много телефони от висок клас излезли през 2018 година. Тези подобрения са особено полезни за камерата на телефоните.

Разпознаване на сцени и на обекти от камерата

Камерата в Huawei Mate 10 Pro идентифицира в реално време различни видове сцени и обекти. Телефонът автоматично оптимизира цвета, контраста, яркостта, експозицията и допълнителните параметри. Благодарение на неговата функция, наречена Intelligent Photo Assistant, ще правите невероятни снимки, туй като Mate 10 Pro  идентифицира 13 различни вида сцени, включително снимки на кучета или котки, залези, снимки на текст, снимки в синьо небе и снежни сцени и автоматично избира правилните настройки.

По-добри нощни снимки

Huawei P20 Pro, пък е интересен с режима си за нощно заснемане, който емулира ефекта от продължителна експозиция, като същевременно ви позволява да държите телефона в ръцете си. Не е необходим статив. P20 Pro, и по-новият Mate 20 Pro, правят цяла поредица от снимки на различни нива на експонация, след което резултатите се обединяват от изкуствен интелект. Резултати отбелязват значителна крачка напред в гъвкавостта на камерите за телефони.

Super Res Zoom на Google

Телефонът Google Pixel 3 XL има само една задна камера, но използва софтуер, за да направи своите мащабирани изображения несравними по качество с тези от моделите с две задни каммери. Функцията му за цифрово мащабиране се нарича Super Res Zoom. Super Res Zoom комбинира много кадри с алгоритми за изкуствен интелект за получаване на ясно мащабирано изображение.

 „Интелигентни“ селфита

Благодарение на усъвършенстването на AI технологията за разпознаване на обекти сега тя се използва и за заснемане на по-красиви селфита. Изкуственият интелект се използва за разпознаване на границата на лицето – къде свършва косата и започва фона в изображението. Huawei и Google използват такава функция в някои от своите модели телефони от висок клас.

Google Duplex - реални разговори от фалшиви хора

Функцията Google Duplex е част от Google Assistant. Това е софтуер, който използва изкуствен интелект и може да извършва гласови обаждания вместо вас. Може например вместо вас да запази маса в любимия ви ресторант или час при зъболекаря ви. Дебютът на функцията се очаква да е с Pixel 3 устройствата.

Google Assistant, Siri и Alexa

Гласово управляваните услуги като Google Assistant и Amazon Alexa са най-видимото приложение на изкуствения  интелект в телефоните ни, въпреки че не са рекламирани като такива. Amazon например, нарича Alexa „гласова услуга, основана на облака“. Google пък изобщо не дават описание на Assistant на официалния си сайт.

 

Причината за това може би е, защото и Google, и Amazon искат тези асистенти да изглеждат брилянтни и достъпни за хората. Да не изгледат като нещо сложно, неразбираемо за тях и познаващо ги повече от тях самите. Компаниите искат да използваме тези дигитални помощници, като същевременно не мислим за това как те работят и какви са те реално. Защото истината наистина е плашеща. Осъзнаваме ли, че те може да четат имейлите ни, знаят за всичко, което търсим в Google, приложенията, които изпълняваме, за нашите срещи в календара и т.н.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект