Microsoft представи нова версия своята операционна система – Windows 10 S. Целта на платформата е да бъде олекотена версия, която освен това е насочена към бизнес сектора и учениците. Windows 10 S ще направи своя дебют заедно със Surface Laptop и според Microsoft това е напълно завършеното решение за образованието. Какви обаче са разликите между Windows 10 S и Windows 10? Forbes публикува подробен отговор на този въпрос.

 

На първо място е скоростта.

Windows 10 S е разработен да бъде олекотен и максимално бърз. Той ще може да зареди за 15 секунди и е предвиден за по-скромни хардуерни конфигурации. Освен това може да бъде инсталиран чрез 1 USB памет с предварително зададени настройки и така бързо и лесно да бъдат конфигурирани множество компютри в офиса или класната стая.

 

Вижте още: Зaщо в Windows 10 S не може да се откажем от Мicrosoft Edge и да използваме търсачката на Google

 

След това идва и батерията.

Тъй като Windows 10 S има по-малко функции и системи, той ще консумира значително по-малко енергия. Според Microsoft нейният Surface Book в комбинация с Windows 10 S ще може да работи 14.5 часа с едно зареждане на батерията. Дали това обаче ще се случи и в ежедневието ще разберем, когато се появят първите тестове.

 

Windows 10 S е съвместим с всички.

Новата платформа на практика може да работи с всеки компютър, който е поддържал Windows 10. Повечето драйвъри са налични, но може да има проблеми с по-старите периферни устройства.

 

Windows 10 S има много Pro функции

Новата операционна система е базирана на Windows 10 Pro, а не Windows 10 Home. Затова тя поддържа доста технологии като Azure Active Directory, Mobile Device Management, бизнес версията на Windows Update и Windows Store, BitLocker и др. Липсва Hyper-V и Windows Subsystem for Linux.

 

Безплатен Windows 10 S

Новият Windows 10 S ще е включен в цената на лаптопите. Освен това позволява на всеки потребител безплатно да ъпгрейдне до Windows 10 Pro до края на годината. След това ъпгрейдът ще струва $49.

 

Windows 10 S не поддържа стандартни програми

Олекотената версия на платформата идва и с ограничения. Тя ще може да работи само с новите приложения в Windows Store. Класическите декстоп програми не са съвместими. Който иска да ги използва, ще трябва да ъпгрейдне до Windows 10 Pro.

 

Bing е твой приятел.

За разлика от другите версии на Windows, 10 S ще може да се използва само и единствено с Bing като основна търсачка. Google и останалите търсачки ще са достъпни само по стария начин – чрез посещаването на сайтовете им в браузър.

 

Това означава, че Windows 10 S е най-вече завръщането на Windows RT, но в по-добра форма. Microsoft смята, че олекотената, по-бърза версия на Windows 10 S ще се хареса на учениците и бизнеса. Освен това ще мотивира създаването на повече по-евтини и достъпни лаптопи от останалите производители.

 

Още от Digital: Лаптопите с Windows 10 S на НР и Acer ще се продават на цена от $299