Хората използват VPN и прокси сървъри, за да скрият личните си данни, но каква е разликата между тях? Причината от makeuseof да сравняват двете технологии е, че и двете постигат една цел –  крият IP адреса ви от посещаваните от вас уебсайтове и това обърква повечето потребители.


Когато посетите уебсайт, той може да получи груба представа за местоположението ви от вашия IP адрес. Прокси сървърите и VPN скриват тази информация, като предоставят на уебсайта собствен IP адрес, а не вашия.

Какво представляват прокси сървърите?

Прокси сървърът стои между вас и уебсайтовете, които посещавате. Обикновено можете да намерите онлайн прокси сървъри много лесно. Въведете уебсайта, който искате да посетите, и ще бъдете отведени там. Прокси сървърът работи, като взема уеб адреса, който сте му дали, след което се свързва с него и зарежда съдържанието му. След това той предава тези данни на вас, така че можете да разглеждате уебсайта.

 

Основното предимство на прокси сървърите е, че не се свързвате директно към уебсайтовете и по този начин  те не виждат домашния ви IP адрес. Вместо това, виждат IP адреса на прокси сървъра, и така запазвате местоположението си в тайна.

 

Когато решите да ползвате прокси сървър, той обикновено ще ви пита от коя страна искате да идва прокси сървърът. Така например, ако искате да получите достъп до уебсайт, но той е блокиран във вашата страна, можете да използвате прокси сървър, разположен в страната на този уебсайт. Когато уебсайтът проверява от коя държава сте, той вижда местоположението на прокси сървъра вместо вашето. След това предоставя на прокси сървъра достъп до уебсайта и му дава подробности, които пък прокси сървърът предават на вас.

Предимства на прокси сървърите

Целта на прокси сървъра е да бъдат заобикаляни филтри, като блокировки на географско местоположение или такива, наложени на определени уебсайтове от училища, библиотеки или университети. Тъй като прокси сървърите могат да бъдат намерени онлайн, можете да ги използвате от всяка операционна система. Няма нужда да инсталирате софтуер.

Недостатъци на прокси сървърите

За съжаление, ако искате да постигнете нещо повече от анонимност, прокси сървърът не може да ви помогне. Дори ако използвате прокси сървъри само за сърфиране в мрежата, ще откриете, че постоянното им използване не е удачно, защото ви забавят.

Какво представлява VPN?

На пръв поглед VPN работят много подобно на прокси сървърите. Данните ви отиват на сървър, той преминава към местоназначението, след което получава съдържанието и ви го предоставя. Разликата между VPN и прокси сървър, е начина по който вашите данни се предават на сървъра. За да използвате VPN, първо трябва да инсталирате VPN софтуер на компютъра си. Когато го включите, софтуерът ще криптира данните, които отиват към VPN сървъра.

 

С други думи, VPN технологията предоставя същата функционалност като прокси сървърите, но предлага много други опции, които доставят повече надеждност, защита и сигурност. Ако търсите дългосрочно решение, за да защитите данните си, изборът на VPN услуга определено ще е най-доброто за вас.

Ползите от VPN

VPN мрежите са фантастични за маскиране на онлайн активността ви. Тъй като VPN създава тунел от вашия компютър, никой дори вашият интернет доставчик може да разбере какво правите в онлайн пространството.

Това означава, че можете да имате сигурна, криптирана връзка, където пожелаете. Вероятно вече знаете как хакерите могат да откраднат самоличността на хората през публичните мрежи, но с VPN не е нужно да се притеснявате за това.

Недостатъци на VPN

За съжаление VPN услугите не са евтини. Освен това трябва да инсталирате софтуер на вашия компютър, за да използвате VPN, което много често забавя производителността.

Заключение

Ако искате да получите достъп до уебсайт, който е блокиран във вашия регион и не се опитвате да скриете данните си от никого, няма нищо лошо в използването на прокси сървър. Основните опции са безплатни и можете да ги използвате на компютъра си. Макар и да не са най-добрите за поверителността ви, те са страхотни, ако не извършвате никакви поверителни тайни действия.

 

VPN услугите предлагат сигурна, анонимна връзка с допълнителни нива на защита, за да ви предпазят. Управлението на вашите финанси или изпращането на лична информация към обществена Wi-Fi връзка обикновено е опасно, но VPN ви дава сигурност. Тези, обаче които си струва да се използват, не са евтини, но си възвръщат инвестицията. Една страхотна такава услуга е ExpressVPN.

 

Вижте 10 типа данни, които уеб браузърите събират за нас