Teрмините Thunderbolt 3 и USB-C често се споменават заедно, което затруднява обикновените хора, които не разбират каква е разликата между двете технологии.

 

И двете са технологии за хардуерна връзка, но функционират по различни начини. От digitaltrends запознават с всичко, което трябва да знаем за USB-C и Thunderbolt 3, как се използват и какви са техните спецификации.

Каква е реалната разлика?

 

USB-C е един от най-новите USB хардуерни дизайни. Той е много съществено надграждане на USB порта, тъй като добавя някои важни функции, включително възможността за свързване, независимо от това с коя страна нагоре слагате кабела и способността да се доставят до 100 вата  мощност при зареждане на устройства.

 

USB-C може също да осигури скорост на пренос на данни до 10Gbps и поддържа 4K видео, въпреки че връзката се нуждае от конвертори за правилно извеждане на аудио данни.

 

Thunderbolt беше технология за свързване, разработена чрез партньорство между Intel и Apple, представлява комбинация от PCI Express, DisplayPort и DC захранващи технологии. Това прави Thunderbolt универсална опция за свързване на устройствата, които го поддържат, а Thunderbolt 3 в момента е най-бързата и мощна налична версия.

 

Както може би очаквате, Thunderbolt портовете се срещат в продуктите на Apple, въпреки че и други марки по света също се възползват от технологията. В продължение на няколко години, двете технологии за свързване бяха отделни и поддържаха различни устройства. С течение на времето обаче двете технологии започнаха да си приличат все повече и повече.

 

Постепенно компаниите започнаха да добавят допълнителен Thunderbolt 3 хардуер към USB-C връзките, така че USB-C портовете да могат да се използват като Thunderbolt 3, с други думи добавят Thunderbolt възможностите към новите USB-C портове.

Какви възможности добавя Thunderbolt 3?

 

Thunderbolt 3 е крачка напред от това, което USB-C може да предложи. Прави много, но основните характеристики на връзката включват:

- 40Gbps скорости, далеч по-бързи от това, което USB-C може да предложи;

- Поддържа 5K резолюция;

- Вградена аудио поддръжка;

- Последователна връзка на множество устройства, свързани помежду си и достъпни от един компютър;

- Съвместимост с всички устройства, които изискват Thunderbolt 3 връзка, както и с всички USB устройства.

 

Може ли даден порт да е USB-C, но не и Thunderbolt 3?

 

Да, може. Много USB-C портове нямат Thunderbolt 3 възможности и предлагат връзки само чрез USB 3.1 (Gen 1 / Gen 2) протокол. За момента няма удобна система за именуване на портовете, която изрично посочва „USB-C Thunderbolt 3“, така че хората да знаят, че даден порт поддържа и двете опции. 

 

Имайте предвид обаче, че обратното не е вярно. Thunderbolt 3 портът по дизайн, може да функционира и като USB-C порт. Няма отделен, специален Thunderbolt 3 порт, както имаше за минали версии на Thunderbolt връзката. Съществуват обаче специални Thunderbolt 3 кабели, които се използват за достъп до пълните възможности на връзката, така че имайте предвид това, когато купувате.

 

Можете да разберете дали вашият USB-C порт поддържа стандарта Thunderbolt 3, като потърсите малкото лого на Thunderbolt. Независимо дали става дума за портове на лаптоп или на самия кабел, Thunderbolt възможностите обикновено се придружават от логото. Но има някои изключения, така че винаги проверявайте спецификациите на конкретния продукт.

USB-C срещу Thunderbolt 3  - кой стандарт е по-добър?

USB-C далеч не е лош порт, той е много по-бърз от миналите поколения и много гъвкав. Така че не е нужно да вземате Thunderbolt 3 порт, ако всъщност нямате нужда от него. Но да, в сравнение с Thunderbolt 3, Thunderbolt 3 е по-добър от USB-C. Thunderbolt 3 е по-бърз и по-способен стандарт, но USB4 бързо ще навакса разликата.

 

Може би се питате защо компаниите не превръщат всички USB-C портове в Thunderbolt 3? Не забравяйте, че USB и Thunderbolt много години бяха конкурентни технологии. Те започват да се сближават, но това все още е процес и съвместимостта на устройствата остава проблем в някои случаи.

 

Thunderbolt 3 връзките също така изискват допълнителен, специализиран хардуер, което увеличава цената на устройствата. Някои компании може да не искат да включват този допълнителен разход все още, особено в по-евтините си модели устройства.

 

Други компании пък могат да предпочетат да спестят пари, като сложат един Thunderbolt 3 порт на своите устройства и запазят другите USB-C портове. Тъй като това улеснява проектирането и захранването на устройството.

 

И накрая, Thunderbolt 3 изисква устройството да се захранва от Intel, което изключва много продукти по подразбиране.

 

Вижте имат ли бъдеще смартфоните без портове, бутони, кабели и конектори