Ако следите новините около USB, може да сте чували за обявяването на новите USB 3.1 и USB Type-C. Каква е разликата, кое ви е необходимо и как са различни от USB 3.0 и дори USB 2.0? Нека обобщим.

 

Какво е USB Type-C?

С течение на годините, USB портовете са се изменяли и са приемали много различни форми. Правоъгълният порт, с който най-вероятно сте най-запознати, се нарича USB Type-A. По-малкият и к почти квадратен порт, който се използва най-вече в големи перфиерни устройства като принтери, е USB Type-B. Всеки от тях има и микро и мини версии, което прави общо половин дузина типа връзки, които е съвсем естествено да пораждат объркване.

Но сега Type-C се появява именно с целта да замени всички различни типове USB. Type-C е малък, компактен, обратим (т.е. няма значение на коя страна го вкарваме) и общо взето е портът който се очаква да се превърне в единствен стандарт за всякакви видове устройства.

 

Едно нещо което е необходимо да се отбележи е, че USB Type-C и USB 3.1 не са едно и също нещо, също както и, че не всички Type-C работят на 3.1 спецификацията. Това объркване настава поради съвместното обявяване и на двете обновления, но Type-C може да бъде дори и с USB 2.0 спецификации.

 

Какво е USB 3.1?

USB 3.1 е наследник на USB 3.0, които се идентифицира по ярко тюркоазения цвят на порта. USB 3.1 удвоява скоростта на трансфер на предшественика си до невероятните 10Gbps. Подобно на предишните версии на USB, той е напълно обратно съвместим с предшествениците си. На снимката по-долу са показани USB Type-C и USB Type-A 3.1.

Когато 3.1 се използва с Type-C, нещата стават наистина интересни. Мощността от 100W е достатъчна за да зарежда лаптопи, което може да означава, че дните на нормалните AC портове може вече да са преброени. Със своите четири дата ленти, USB 3.1 Type-C може също да пренася DisplayPort и HDMI видео сигнали, което му дава потенциала да се превърне в универсален порт, който да замени всички останали.

 

Какво означава това?

Въпреки, че USB Type-C определено вече е близо, до пълното му интегриране и заместване на другите портове все още остават години. Такава промяна ще отнеме доста време, като се има предвид, че почти всички устройства работят с USB Type-A.