Смарт часовниците и фитнес тракерите са сред най-добрите технологични аксесоари за подобряване на вашата тренировка. От проследяване на стъпките и наблюдението на сърдечния ритъм до конкретни статистически данни за тренировките, тези устройства могат да ви помогнат да постигнете вашите фитнес цели.

 

Каква е разликата между двата типа устройства? И как да изберете кой тип е най-подходящ за вас? Ето всичко, което трябва да знаете по темата според Make Use Of.

 

Какво е смарт часовник?

 

 

Смарт часовникът е преносим технологичен аксесоар, който се предлага под формата на типичен ръчен часовник. Способността му да синхронизира и контролира функциите на вашия смартфон го правят умно или смарт устройство.

 

Смарт часовниците правят много повече неща от това само да показват времето. Точните им характеристики варират при различните марки. Повечето смарт часовници ви позволяват да проверявате своите известия, да четете съобщения, да преглеждате входящи повиквания и други.

 

Смарт часовниците често имат вградени фитнес функции като проследяване на извървените крачки и мониторинг на сърдечния ритъм. Тези фитнес функции обаче не са основната функционалност на устройството.

 

Други често срещани допълнителни характеристики на смарт часовниците са контрол на музикални приложения, възможност за отговор на текстови съобщения, запис на гласови бележки, възможности за плащане с NFC и функции за управление на телефонни разговори.

 

Няколко примера за смарт часовници: Apple Watch,  Huawei Watch GT, Samsung Galaxy Watch и Fitbit Versa.

 

Какво е фитнес тракер?

 

 

Фитнес тракерът е преносимо устройство, което събира данни за упражненията и дейностите на своя собственик. Тези тракери могат да се предлагат в различни форми и да се носят на китката, като колие или дори да изглеждат като щипка, която се прикача към дрехата.

 

Всъщност някои фитнес тракери не разполагат с никакъв тип LED екран. Можете да преглеждате данните от тези тракери само чрез свързаното им приложение за смартфони. Обикновено тези тракери измерват извървените крачки или проследяват съня и им липсват функции като мониторинг на сърдечната честота, например.

 

Някои фитнес тракери, като Bellabeat или Huawei Band 3e, имат подвижна част. Обикновено тя е с размера на жетон. В резултат на малкия си размер можете да я премествате лесно между различни аксесоари. Всъщност, някои трекери ви позволяват дискретно да ги закопчавате върху обувки или презрамки на дрехи.

 

Основната функционалност на фитнес тракерите се фокусира върху проследяването на активността. Ето защо, други функции обикновено липсват. Няколко примера за фитнес тракери: Fitbit Inspire линията, Huawei Band и Xiaomi Mi Band.

 

Смарт часовници срещу фитнес тракери

Докато смарт часовникът може да действа като фитнес тракер, фитнес тракерът се фокусира най-вече върху проследяването на активността и върху малко други неща. На разположение са някои по-богати на функции тракери, но фитнес проследяването остава основният им акцент.

 

От друга страна, смарт часовниците предлагат далеч по-добра функционалност за преносимо устройство. Всъщност някои смарт часовници вече разполагат с eSIM функционалност, така че не е необходимо да бъдат в обхвата на сдвоения смартфон, за да ги използвате. Интелигентните часовници разполагат и с LED екрани.

 

Смарт часовниците също се предлагат с повече контроли на приложенията, вградена функционалност и възможности за персонализиране. В резултат на това, фитнес тракерите обикновено са доста по-евтини от смарт часовниците. Те също така често са по-леки, компактни и могат да се предлагат в множество форми. Фитнес тракерите също така имат по-дълъг живот на батерията поради ограничената си функционалност.

 

Кое устройство е най-подходящо за мен?

 

 

Дали даден смарт часовник или фитнес тракер ще ви подхожда най-добре, зависи от вашите нужди и няколко други неща. Има няколко въпроса, на които трябва да си отговорите, преди да вземете решение, включително:

1. Какъв е вашият бюджет?
2. За какво най-вече ще използвате устройството? (напр. проследяване на тренировки или дистанционно управление на приложения за смартфони)
3. Колко компактно искате да е устройството?
4. Има ли вероятност вашите тренировки да повредят по-големия екран на смарт часовника?
5. Колко важни за вас са функции като навигация из музикалната ви библиотека или отговаряне на повиквания?
6. Колко често сте готови да зареждате батерията на устройството?

 

Ако искате да получите устройство, което да проследява дейността ви за възможно най-малко пари, трябва да си купите фитнес тракер. Изберете също така фитнес тракер, ако се притеснявате от напукване на екрана на часовника или ако един голям часовник на китката ви ще ви притеснява.

Дори и да искате устройство с тъчскрийн и няколко допълнителни функции, все още бихте могли да помислите за закупуване на фитнес тракер. Тази опция обаче работи най-добре, ако основната ви цел е проследяване на тренировките и активността ви.

 

Но ако искате голям брой допълнителни функции освен възможност за проследяване на активността ви и нямате нищо против по-големия размер на устройствот и допълнителните разходи, трябва да изберете смарт часовник.

 

Вижте защо популярността на смарт часовниците и фитнес гривните ще нараства