Google Photos е много удобна платформа, която ви позволява да споделяте всичките си снимки между всичките си устройства. Google Photos предлага на всеки един от своите потребители неограничено място за съхранение в облака, но има една уловка.

 

Неограниченото пространство за съхранение е достъпно за всички, но безплатният план ви позволява да качвате само изображения с „High quality”. Опцията „Original quality” е достъпна само с платения абонамент и за собствениците на Google Pixel.

 

Ако не сте обърнали внимание на напомнянията, показвани от Google Photos, когато сте инсталирали услугата на ново устройство (или не сте проверили настройките на приложението) може да сте пропуснали тази разлика между опциите за качество на снимките, които качвате на сървърите.

 

С оглед на това, от Phone Arena са решили да тестват подходяща ли е настройката „High quality“ и какво се случва, когато качвате наистина големи файлове и RAW изображения в Google Photos.

 

Първо, нека да видим какво казва Google за двете настройки за качество:

High quality (Високо качество):

- Неограничено безплатно място за съхранение;
- Снимките са компресирани, за да се спести място. Ако дадена снимка е по-голяма от 16 MP, тя ще бъде преоразмерена до 16 MP.
- Видеоклиповете, по-високи от 1080p, ще бъдат преоразмерени до 1080p. Видеоклип с 1080p или по-малка резолюция ще изглежда по-близо до оригинала.

Original quality (Първоначално качество):

- Ограничено безплатно място за съхранение (15 GB)
- Всички снимки и видеоклипове се съхраняват в същата резолюция, в която сте ги снимали.
- Препоръчва се за снимки, които са над 16 MP и видеоклипове над 1080p.

Какво се случва с по-малките изображения (под 16 MP)?

Изображението няма да бъде преоразмерено, но нека видим дали то е подложено на забележима компресия:

 

 

Оригинално изображение (4032 x 3024 = 12.19 MP; 16.7 MB).

 

 

Google Photos “High quality” (4032 x 3024 = 12.19 MP; 1.05 MB).

 

Както можете да видите, самата снимка не е намалена по размер, но размерът на файла е намален от 16.7 MB, чак до почти един мегабайт! И на пръв поглед без никакви недостатъци и компромиси в качеството! Това е почти като магия, извършена от интелигентните алгоритми за компресиране на изображения на Google.

 

Снимката е направена с Galaxy S8 с настройка „High quality”. А файлът е толкова голям, защото снимката е направена с помощта на функцията „Selective Focus“ на Samsung, която е идеална за близки обекти. Google Photos успя да намали размера на файла толкова много, защото голяма част от изображението е извън фокуса, което позволява много по-голяма компресия в областите, които липсват в детайли.

 

Нека направим още един опит, отново с S8.

 

 

Оригинално изображение (3024 x 4032 = 12.19 MP; 7 MB).

 

 

Google Photos „High quality“ (2268 x 3024 = 6.86 MP; 2.68 MB)

 

Интересното е, че в този конкретен случай, въпреки че снимката е със същата резолюция както предната, Google Photos реши не само да намали размера на файла, но и да намали изображението. След компресията изображението е с резолюция от 2268 x 3024, което е приблизително равно на 7 MP. И все пак, резултатното изображение не изглежда зле, но този вид компресия на пръв поглед може да не се харесва на някои хора.

Какво се случва с изображения, по-големи от 16 MP?

Снимката е направена с Huawei P10, който е оборудван с 20-мегапикселова, монохромна камера на Leica:

 

Оригинално изображение (3840 x 5120 = 19,66 MP; 8 MB).

 

 

Google Photos „High quality“ (3464 x 4618 = 16 MP; 3.95 MB)

 

Този път снимката беше намалена до 16MP, но що се отнася до компресията, размерът на файла не беше намален толкова драстично, колкото предния път. Освен че самата снимка е с по-малък размер, няма видима загуба на детайли поради компресията.

 

Нека да видим какво ще се случи с друга снимка, също заснета с Huawei P10:

 

 

Оригинално изображение (3840 x 5120 = 19.66 MP; 9.19 MB).

 

 

Google Photos 'High quality' (3464 x 4618 = 16 MP; 4.93 MB).

 

Снимката е преоразмерена до 16 MP, но все още изглежда добре. Очевидно, когато качваме по-големи от 16 MP изображения, Google Photos променя съотношението им по-леко. Например, снимката по-горе е заснета в стандартно съотношение 4: 3 (или 1.33: 1), но след компресията тя е малко по-широко и има нестандартно съотношение. То е едва забележимо, но го има.

Какво се случва с RAW снимките?

Нека сега разберем какво се случва с RAW файловете, когато използвате настройката 'High quality'. Всички RAW снимки, дори и тези които са по-малки от 16 MP, ще се компресират и конвертират в обикновени JPEG файлове, което означава, че всички данни за снимките ви ще изчезнат.

 

Вижте как да създадем фотокнига с Google Photos