Сензорите за пръстови отпечатъци вече са почти неразделна част от всеки нов смартфон. И точно когато те започнаха да стават пречка заради тенденцията безрамкови дисплеи, те се завръщат с нови техологии, които позволяват да се вградят в дисплея.. Android Guys обясняват какво представляват тези сензори и каква е разликата между тях.

 

Какво представляват оптичните сензори за пръстови отпечатъци

Това е най-популярният тип сензори за пръстови отпечатъци, които се използват за вграждане в дисплея. Той отразява светлината от пръста. Затова дисплеят светва и осигурява необходимото осветяване. Този тип сензори обаче са сравнително лесни за заобикаляне. Могат да бъдат излъгани дори със снимка с висока резолюция на пръста. А ако пръстът на потребителят е твърде влажен или пък изцапан, сензорът няма да може да го разпознае. Освен това този тип сензори са малко по-бавни и не толкова прецизни.

 

 

Какво представляват ултразвуковите сензори за пръстови отпечатъци

Този тип сензори навлизат сега с моделите от по-висок клас. Те използват ултразвук, за да разчетат отпечатъка и създават специална 3D карта. Това ги прави доста по-бързи и сигурни от оптичните сензори. Освен това не им пречи, ако пръстът е влажен или мръсен. Също така са много по-трудни за манипулиране.

 

 

Но и те имат недостатъци. Основният е, че не всички протектори за дисплеите работят с тях. Някои могат да им пречат. Освен това трябва да са положени перфектно върху дисплея и да няма въздух между тях и стъклото. Ако има – тогава няма да могат да работят добре. Друга алтернатива е протектор с изрязана зона около сензора, но това нито изглежда добре, нито е добър вариант. Има и специални протектори, които са съвместими с технологията, но те са и много скъпи – по над $50 за бройка.

 

Кое е по-доброто решение

И двете технологии имат предимства и недостатъци. Оптичните сензори ще са по-популярни в началото, защото са по-евтини и лесни за интегриране. Освен това имат още доста място за подобрение, така че с времето ще стават по-прецизни и по-сигурни. А и „съжителстват“ по-добре с протекторите за дисплея.

 

Ултразвуковите сензори ще останат по-рядък избор от производителите поне в началото. Те са по-скъпи и по-претенциозни откъм протекторите. Но може да се окажат по-харесвани за сгъваемите смартфони, когато и те започнат да използват такива компоненти. А с времето технологията ще поевтинее и със сигурност ще се подобри още. До тогава обаче, оптичните сензори вероятно ще доминират сегмента.

 

Още от Digital: Какво е добре да знаем за скенерите на пръстови отпечатъци вградени в дисплея