Чувствате ли се объркани и не достатъчно информирани по темата за крипто валутите? Това объркване донякъде се дължи и на факта, че има много различни видове крипто валути – някои стари, други нови, трети пък много различни от останалите.

 

Любопитно: Електричеството нужно за генериране на биткойни надхвърля годишната консумация на 159 държави

 

Когато обаче става въпрос за крипто валутите биткойн и етереум, има някои много явни различия. Най-очевидната разлика е тяхната възраст, биткойн  е първата глобална криптовалута, която навлезе през 2009 година, а етереум се появи едва през 2015 година  като потенциална алтернатива. Въпреки че е по-малко доказана от предшественика си, етереум има няколко характеристики, които му дават много повече възможности от неговите конкуренти в някои ключови области.

 

За целите на това ръководство от Digital Trends ще разгледат два отделни аспекта на крипто композициите: способността им да действат като ценни книжа и като транзакционни медии. Също така ще разгледат някои от уникалните им характеристики.

Като парична стойност

Най-успешната и най-ценна криптовалута все още е биткойнът. Тази валута се е доказала във времето и е далеч по-разпознавана от всички свои алтернативи и това улеснява купуването, съхраняването и продажбата ѝ.

 

Това обаче не означава, че етереум е неефективна крипто валута. Тя е най-популярната млада валута и заема второ място по обем на търговия, като се нарежда след биткойн. Действителната парична стойност за един етереум обаче е по-малка от пет процента от битрейт, така че притежаването на няколко етереума не е толкова престижно, колкото притежаването на няколко биткойна.


Част от това се дължи на вградения недостиг на биткойни. В първоначалната компютърна програма е заложено създаването само на 21 милиона бит-монети. Поради ограничената наличност, цената на биткойн ще се увеличава в бъдеще. За сравнение, етереум ще продължи да се освобождава редовно и така завинаги, така че предлагането му ще остане постоянно и разширяващо се.

 

Крипто валутите обаче не са нищо, ако не са стабилни, за сега биткойн е цар на крипто композициите, но в бъдещето, няма гаранция че това ще остане така.

Като транзакционна среда

Въпреки че биткойн е по-добрата крипто валута за съхраняване от етереум, поне засега етереум е предпочитаният метод за извършване на транзакции. Това е така, защото етереум може да се използва като платформа за други крипто валути, както и защото сделките с етереум по-бързо се потвърждават от блокчейна. Етереум е по-ефективен от биткойна, отчасти благодарение на това, че е по-нова и по-оптимизирана криптовалута. Друго предимство на използването на етереум за транзакции е, че таксите му са много по-ниски. Въпреки че това винаги може да се промени, за сега няма такива изгледи.

Основни разлики

Може би най-голямата разлика между биткойн и етереум е в самата технология. Технически, етереум изобщо не е криптовалута, а специален вид блокчейн технология, която не само дава възможност на етереум да се прехвърля между хората, но може да се използва и за създаване на всякакви други крипто валути.

 

Част от причината, поради която има толкова много крипто валути днес е, че много от тях са изградени върху основната технология на етереум. Макар че особеностите на това са извън обхвата на това ръководство, всичко е възможно поради една ключова характеристика, която етереум има: Smart contract.

 

Smart contract (от англ. умен договор) е компютърна програма, която може автоматично да изпълнява условията по даден договор, когато той отговаря на определени условия. Това  може да елиминира необходимостта от човешка намеса при подобни решения.

Биткойн поддържа доста прости скриптове, а етереум може да се справи с много по-сложни благодарение на своята Smart contract система. Тя дава възможност да се определят прости правила, които трябва да се спазват, като ефективно се налага спазването на договорните условия по начин, който никога не би бил възможен с реален договор, без някакъв посредник.

Коя криптовалута е по-добра

Няма окончателен отговор на този въпрос. Както биткойн, така и етереум имат своите предимства и като повечето други крипто компютри, коя е подходящата за вас, зависи много от финансовото ви състояние както и от това, което искате от инвестицията си.

 

Ако искате да си купите най-добре доказалата се криптовалута, с най-голяма подкрепа от разработчиците, биткойн е по-добрата от двете валути за вас. Тя е най-скъпата и таксите за транзакции са високи, затова, ако искате голяма възвращаемост от това, което влагате в нея, ще трябва да сте готови да похарчите много и да бъдете търпеливи. Във времето, стойността на биткойн се е покачвала многократно, но и се е сривала, а това може да е опустошително за тези които са инвестирали много средства.

 

Ако възнамерявате да извършвате по-редовни транзакции, да плащате стоки или услуги или да изпращате криптовалута на любим човек, етереум е много по-добрият избор. 

Така или иначе, ако имате намерение да инвестирате пари в биткойн или етереум, задължително първо направете проучване. Това все още е млад бизнес и бъдещето на всички крипто валути е много несигурен.

 

Вижте 8 изненадващи места, където можете да платите с биткойн