Климатичните промени продължават да крият сериозни рискове за планетата. Въпреки различните предписания на учените все още не е възприета координирана стратегия в световен мащаб. Най-сериозният опит в тази сфера бе проведен преди дни на конференция на ООН. Мащабната кампания Cop26 бе свързана с изслушвания на експерти и представяне на актуални научни разработки, които доведоха и до подписването на обща декларация.

Всички страни, участвали в конференцията се съгласиха да положат повече усилия, за да намалят вредните емисии в атмосферата. Нова среща на високо равнище ще бъде проведена през следващата година, за да се обсъди отново ситуацията и респективно да се отчете постигнатия прогрес.

Световните лидери и учените се обединиха около идеята, че спасяването на Земята изисква поддържане на нива от затопляне от 1.5 градуса по Целзий.Споразумението постигнато в Париж през 2015г. опитваше да регламентира увеличението на температурата на климата до под 2 градуса, съобщавa news.yahoo.com.

 

 

 

Разликата от 0.5 градуса може да звучи минимална, но всъщност има много по-широк смисъл и евентуални последствия за нашата планета. Температурата на Земята вече се увеличи до 1.1 градуса по Целзий над нивата от пре-индустриалната епоха. Преминаването на 1.5 градуса ще окаже много по-сериозен ефект върху хората, дивите животни и екосистемите.

Така например ще изчезнат 70% от кораловите рифове, при затопляне от 1.5оС, докато тази цифра ще надхвърли 99% с още 0.5оС. Ключов фактор за постигането на амбициозните цели на ООН е да се редуцират два пъти вредните емисии в атмосферата до 2030г. Само така ще имаме шанс да забавим глобалното затопляне.

 

Още от Digital: Учени откриха как да предизвикат дъжд над пустинята Сахара