През последните няколко години в технологичните новини често се появяваха тези два термина „добавена реалност“ и „виртуална реалност“. С всички тези нови технологии, които се появяват почти всеки ден, може да е малко объркващо и трудно за мнозина да проследят всички нови технологични тенденции. Но за разлика от някои интелигентни устройства, тези две технологии може би ще присъстват в новините по-дълго време. Ето защо от makeuseof смятат, че е добре да разбираме каква е разликата между добавената реалност и  виртуалната реалност.

 

Какво е добавена реалност (AR)?

Добавената реалност е наричана още разширена реалност и се отнася до съчетаването на  елементи от реалния свят с виртуални аспекти. Това е комбинация между реално обкръжаващата ни среда и компютърно-генерирани обекти – звук, видео, графика и други.

 

Приложенията на добавената реалност са много в ежедневието ни. Например, Google Translate има функция, която ви позволява да  насочите камерата си към текст и той бързо да се трансформира в друг език. Добавената реалност може да има и функция на виртуален екскурзовод, като показва любопитни факти за паметници и други забележителности. Дали обаче тази технология ще бъде полезна за вас, ще трябва сами да разберете.

 

Какво е виртуална реалност (VR)?

Виртуалната реалност не е нова концепция, Nintendo създаде своя Virtual Boy още през 1995 година, но едва сега набира популярност благодарение на джаджи като Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Galaxy Gear VR и PlayStation VR. Ако тези устройства обаче са твърде скъпи за вас, тяхната евтина алтернатива е Google Cardboard.

 

Виртуалната реалност е термин описващ нереален свят, създаван чрез компютърни системи и аудио-видео апаратура. Докато добавената реалност разчита на информация от “реалния свят", то виртуалната реалност има за цел да създаде свой специфичен и отделен свят, който физически не съществува. Ако решите да се потопите в един такъв виртуален свят може скоро след това да останете разочаровани, защото липсва обратна тактилна връзка, тоест няма да усещате обектите, които докосвате. Компаниите вече работят по този проблем, но ще е нужно време преди да видим някакъв по-значим напредък.

Човешкият ум се справя трудно с предизвикателството наречено виртуална реалност. Така, че ако усетите замаяност или гадене, докато носите VR хедсет трябва незабавно да го свалите и да се отпуснете.

 

Какво е смесена реалност (MR)?

Смесената реалност е термин, който се използва по-отскоро за описване на взаимодействието между виртуалната и реалната среда. Това е нещо различно от добавената реалност, при която се наслагват виртуални аспекти. В MR, виртуалните аспекти всъщност взаимодействат с физическото пространство и физическите обекти. В известен смисъл, може да се каже, че MR е по-напреднало подмножество на AR. Може да се убедите в това с помощта на холографските очила на Microsoft HoloLens. В холографските очила HoloLens е вграден специален чип, с помощта на който очилата могат да представят холограмно изображение на реален обекти.

 

Астронавтите на борда на Международната космическа станция също ще се възползват от възможностите на смесената реалност, тъй като NASA и Microsoft работят върху проекта Sidekick, който ще снабди астронавтите с холографските очила на компанията. Благодарение на тях астронавтите ще получават виртуална помощ от Земята.

 

Вижте как могат да са ни полезни устройствата за виртуална реалност