Изминаха няколко години, откакто Съветът на ООН по правата на човека призна, че достъпът до интернет е основно човешко право. Днес повечето от нас гледат на интернет като съществена част от живота си, а смартфоните са се превърнали в най-популярния начин за онлайн свързване като разчитаме на две технологии за свързване: мобилни мрежи и Wi-Fi. И двете технологии постоянно се развиват и подобряват.

 

Обозначенията Wi-Fi и 5G се използват за безжична връзка, но те нямат нищо общо. Всеки, който говори за „5G Wi-Fi” всъщност има предвид 5 GHz Wi-Fi, нещо което е различно от 5G клетъчния стандарт.

 

Ако сте се питали каква е разликата между 5G и Wi-Fi, информацията на Digital Trends ще ви помогне да си отговорите на този въпрос.

Каква е разликата между 5G и Wi-Fi?

5G е новият клетъчен стандарт, наследник на 4G LTE и 3G. 5G означава „пето поколение“, тъй като е петото поколение на този клетъчен стандарт. 5G е проектиран да бъде много по-бърз и да има по-ниска латентност от 4G LTE. Първите 5G смартфони се очакват през 2019 година. 5G може да трансформира вашата домашна интернет връзка, като предостави безжично високоскоростен интернет достъп. Въпреки че 5G е вълнуващ нов стандарт, той няма нищо общо с Wi-Fi. 5G се използва за клетъчни връзки.

 

5G мрежите използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули), които управляват всеки отделен поток от данни.

 

Wi-Fi сигналът е относително слаб. Ние плащаме на доставчик на интернет услуги (ISP), за да доставим интернет до дома ни, след това използваме рутер, който „разпръсква“ Wi-Fi сигнал из цялата ни къща. Излезете ли извън обхвата на рутера, вие губите Wi-Fi сигнала.

 

Използването на една и съща честотна лента като съседите ви може да бъде проблем, особено ако живеете в много гъсто населен район. Двете честоти, които Wi-Fi използва са 2.4 Ghz и 5 Ghz. По-просто казано, 2.4 Ghz има по-ниска потенциална максимална скорост, но прониква по-добре, така че има по-дълъг обхват от 5 GHz. Както вече беше отбелязано, 5 GHz Wi-Fi няма абсолютно нищо общо с 5G мобилните мрежи.

Какво ще предлагат 5G мобилните мрежи?

Обещанието е 5G мрежите да осигуряват скорости от 20 Gbps и 1 милисекунда латентност. Ако тези стойности бъдат достигнати, скоростта на сваляне ще бъде 40 пъти по-бърза от тази на 4G мрежите. Реалността обаче често е друга, обикновено се се достига до теоретичните максимални скорости. Действителната скорост на вашата 5G връзка ще зависи от много фактори, включително къде се намирате, към каква мрежа се свързвате, колко други хора се свързват и какво устройство използвате. Целта е да се постигне минимална скорост на изтегляне от 50Mbps и латентност от 10ms. Това ще представлява значително подобрение в сравнение със сегашните средни скорости, но точно както при 4G LTE, 5G покритието ще се разширява бавно. Също така технологията ще работи съвместно с останалите, не само с Wi-Fi, но и с по-ранните поколения мобилни мрежови технологии, така че 4G LTE ще продължи да се предлага като резервен вариант.

Какво да очакваме от Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 е най-новата актуализация на стандарта за безжични мрежи. Wi-Fi 6 е базиран на стандарта IEEE 802.11ax и трябва да предлага скорост поне четири пъти по-голяма от Wi-Fi 5, но също така ще донесе подобрения в ефективността и капацитета, предназначени да се справят с нарастващия брой устройства в домовете ни, които се свързват с интернет. Вече сме писали за това какво е Wi-Fi 6 и как работи.

Какво ви трябва, за да се насладите на 5G или Wi-Fi 6?

Има два важни елемента, които трябва да бъдат въведени, преди да можем да се насладим на по-високите скорости и превъзходните резултати, които 5G и Wi-Fi 6 ще предлагат: нашите интернет доставчици трябва да изградат мрежи с хардуер, способен да поддържа тези нови технологии и скорости, а ние трябва да закупим хардуер, способен да се възползва от тях. Сегашните ни смартфони, лаптопи и други устройства нямат необходимите антени и чипове, но очакваме първата вълна от устройства, които ще поддържат 5G и Wi-Fi 6 още тази година.

 

Вижте как да изберем най-подходящия канал за Wi-Fi рутерa