Когато търсите да си закупите нов телефон, може да откриете, че в спецификациите на различните модели има твърде много съкращения, които не разбирате – CDMA, GSM, LTE, WiMax и така нататък, списъкът продължава.

 

Важно е обаче да разбирате разликите между тези мрежи, тъй като това е важно за вас. Най-простото обяснение е, че „G“ в 4G означава поколение, като 4G е четвърто поколение на технологията. LTE е съкращение от „Long Term Evolution“ и се отнася най-общо до подобряване на безжичните широколентови скорости за да отговорят те на нарастващото търсене.

 

Вижте кои държави имат най-бързите 3G и 4G мрежи

 

От Digital Trends ще разкрият каква точно е разликата между 4G и LTE.

Какво е 4G?

International Telecommunication Union (ITU-R) определи стандартите за 4G свързаността през месец март 2008 г. Изискванията са всички услуги, описвани като 4G да се придържат към набор от стойности за скорост и стандарти за свързаност. За използване на мобилните комуникации, включително смартфони и таблети, пиковата скорост на връзката трябва да е най-малко 100 мегабита в секунда, а за повечето стационарни приложения, като например мобилни точки за достъп, най-малко 1 гигабит в секунда.

Какво е LTE?

LTE означава Long Term Evolution и е технологията, използвана за постигането на 4G стандартите. Първоначално обявена като технология от четвърто поколение, LTE не успя да покрие изискванията на ITU-R за комуникации от четвърта генерация. В крайна сметка Съюзът по телекомуникациите допусна тя да се нарича технология от четвърто поколение, защото макар и по-бавна от изискванията за 4G, тя дава над двойно подобрение на скоростта спрямо по-старите 3G стандарти. Затова днес възприемаме LTE като първа итерация на четвъртата генерация мрежи.

 

Може да срещнете и обозначението LTE-A. Това означава Long Term Evolution Advanced, и представлява реално още една стъпка по-близо до реалната 4G технология. LTE-A предлага по-високи скорости и по-голяма стабилност, отколкото LTE, освен това е обратно съвместима и работи чрез обединяване на канали.

Скорост

Може би се питате, дали е възможно да се почувства разлика в скоростта между 4G и LTE мрежите? Дали скоростта на зареждане на страниците или изтеглянето на приложения на вашето преносимо устройство е много по-бавна при LTE технологията? Вероятно няма да усетите съществена разлика в скоростта, особено ако ползвате LTE-A. Докато разликата между по-бавните 3G мрежи и новите 4G или LTE мрежи със сигурност е много забележима.

 

Вижте какво представлява технологията LTE-U

 

Необходими ресурси

Създаване на 4G свързаност изисква два компонента: мрежа, която може да поддържа необходимите скорости, както и устройство, което е в състояние да се свърже с тази мрежа и да изтегля информация при достатъчно висока скорост. Просто защото един телефон има 4G LTE свързаност не означава, че ще можете да получите скоростите, които искате. Точно както ако си купите автомобил, който може да вдига 200 км в час не означава, че ще ви бъде позволено да карате с тази максимална скорост по улиците. Какви скорости ще постигне вашето устройство зависи не само от неговите възможности, но и от оператора ви. Много е възможно ако не живеете в големия град да не може да се ползвате от максималните скорости.

Пакетно и верижно предаване на данните

Без значение какви са данните, или колко бързо те се прехвърлят, те трябва да бъдат опаковани и изпратени, така че другите точки на мрежата, да могат да ги интерпретират. По-старите мрежи използват схема за верижно предаване. По-новите мрежи използват пакетна технология за комутация, модерен протокол, който се възползва от много по-голям брой свързани точки по целия свят. В мрежата с пакетно предаване, информацията ви се разделя на малки парченца, които след това се изпращат към вашата дестинация по път който в момента е най-ефективен.

 

Много от технологиите, използвани за създаване на 4G скорости нямат нищо общо с гласовата комуникация. Тъй като те мрежи все още използват старта схема за верижно предаване на данните, необходимо е да се съгласува разликата между по-старите и по-новите мрежови структури. Няколко различни методи са в сила в момента, които се занимават с проблема.

Какво следва?

Операторите  вече тестват петото поколение на мобилната широколентова връзка – 5G, но все още има много да се работи. Няма още договорени стандарти и едва ли 5G ще започне да действа преди 2020 година.

 

Вижте шест неща, които ще правим по-добре с технологията 4G