EC налагат стриктни антитръстови законови мерки, с които се противопоставят на възможността големите имена в бизнеса да поемат пълен контрол над даден сектор или пазарна ниша и така да управлява в свой интерес потребителите в него. Намеренията на ръководните органи са свързани с идеята винаги да разполагаме с алтернатива на дадена услуга или продукт, тъй като само по себе си представлява източник на иновация и са много строги в своята политика, независимо дали става въпрос за непозната компания или за голямо име в индустрията. Google е водещ технологичен бранд, който постоянно е обект на различни антитръстови разследвания на територията на ЕС и по всичко личи, че тази ситуация ще продължи и за в бъдеще. 

 

Eдна от основните причини за това е факта, че водещата мобилна платформа Android OS е безплатна за водещите производители на смартфони и мобилните оператори, като те разполагат с възможността да модифицират софтуер, за да отговори той по най-добър начин на техните нужди. В това число влизат и мобилните приложения, които те преинсталират в своите устройства, като едно от най-важните от тях е Google Play, тъй като осигурява достъп до огромна колекция от игри и други заглавия. Не бива да забравяме също, че това е онлайн портал, който предоставя свободата на всеки потребител да инсталира алтернативни заглавия, ако например не харесва Gmail и би могъл вместо това да използва имейл клиентите на Microsoft или Yahoo. 

 

ЕС продължават да смятат, че Google вредят на иновациите в технологичната индустрия въпреки факта, че компанията позволява на всеки производител не само безплатно да използва Аndroid, но да променя интерфейса на платформата и да включва в собствената си версия само онези приложения, които желае. Разбира се тя има определени изисквания, ако те заложат на приложенията на Google в своите смартфони и таблети, като това са нормални бизнес отношения и много брандове се възползват от тази идея, като добър пример за това е Amazon. В заключение ще отбележим, че ЕС са доста стриктни към технологичния гигант, но досега не са използвали подобни мотиви спрямо Apple които дори не позволяват на други разработчици да оптимизират своите заглавия за iOS.

 

Вижте ЕС налагат още по-строги правила за контрол на достъпа до водещите онлайн платформи