Кафето е предпочитана напитка за ободряване рано сутрин за много потребители, като мнозина от тях не биха си представители как ще протече техния ден, ако не отделят няколко минути да изпият чаша горещо кафе. Вероятно сте забелязали, че след като се събудите рано сутрин очите ви са прилепнали и затворени, като е необходимо известно време да започнете да виждате нормално. От своя страна това не е случайно а е процес, като в някои страни го дефинират с фразата "съня все още е в очите ми" и въпреки различните интерпретации те носят един и същи смисъл, предаде Mirror.

 

Подобно усещане в краищата на очите ни е доста неприятно, а причината за това е специална течност в човешкото око, която винаги присъства в него и се нарича на разговорен език "Tear Film и нейната роля е да го поддържа мокро. Всеки път, когато се събудим, тя се събира в тази част на тялото ни, тъй като в продължение на няколко часа не сме премигнали нито веднъж. Според официалните данни нейния химичен състав се състои от специфична мазна течност, която генерира тялото, но също прахови частици, бактерии и кожни клетки, които в крайна сметка създават тази лепкава субстанция. 

 

Необичайните понякога затруднения, които изпитваме в първите минути след като се събудим не са плод на въображението ни, а плод на физични процеси, които са неизменна част от биологичния ни часовник. В голяма степен те съществуват не само, за да предпазят очите ни от външно влияние, но и да можем да фокусираме по-добре, но и да се възползваме максимално от периферното си зрение. Така следващият път, когато се събудите с прилепнали очи не е необходимо да обвинявате себе си, тъй като това е органичен процес, който не можем да променим.

 

Вижте как да приготвим перфектно кафе с помощта на смартфона си