„Облакът“ е  термин за интернет компаниите, съхраняващи нашата информация на своите сървъри, така че да можем да имаме достъп до нея от всяко място. Благодарение на тези услуги можем лесно да преместваме информацията си между различните си устройства, да споделяме файлове, снимки и видеоклипове с приятели, семейство и колеги, да стриймваме музика и филми, или да архивираме информацията си.  

 

Въпреки това, облачните услуги се различават една от друга. Благодарение на PC Mag можем да разберем има ли разлика между понятията облачно съхранение и облачно архивиране.

Облачно съхранение

Облачното съхранение може да се определи като онлайн хард диск, където можете да качвате документи, снимки, музика, филми и други неща, които искате да споделите между устройствата си или с други хора. Сред популярните облачни услуги за съхранение са Dropbox, Apple iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive и много други. Те предоставят от 5 GB до 15 GB пространство за съхранение безплатно и предлагат възможност за повече място чрез заплащане. 


Преместването на файлове към сървърите на тези услуги е достатъчно лесно – или с контролния панел на браузъра, или с компютърна програма, която ви позволява да влачите и пускате файлове в папка определена за споделяне.

Облачно архивиране

Облачното архивиране, от друга страна, създава копия на вашите важни файлове в облака. Това означава, че ако вашия компютър се повреди или облачната услуга която използвате не работи по някаква причина, вие все още ще имате достъп до копие на вашите важни файлове, когато ви потрябват спешно. Не само това, за разлика от облачното съхранение, архивирането в облака е автоматичен процес. Всички последни версии на важните ви файлове се качват автоматично на сървърите на услугата, която ползвате. Освен това, можете да получите достъп до вашите архивирани файлове по всяко време и от всяко устройство.

 

Единственото нещо, в което облачното архивиране не е толкова добро е споделянето на файлове с други хора и предоставянето им на възможност за редактиране на тези файлове.

 

Вижте най-добрите приложения за съхранение в облака