Популярността на TikTok продължава да изненадва доста хора. Приложeнието се използва от 1.5 млрд. души по цял свят и се утвърди като социален феномен, особено сред по-младата аудитория. Въпреки това разработчиците от ByteDance са изправени пред неочаквани проблеми, тъй като достъпа до TikTok в някои страни бе блокиран.

Вече ви съобщихме, че Индия забрани над 60 китайски приложения и технологии, като компанията е принудена да се сблъска с подобни рестрикции и в други страни. Със сигурност това е неприятна новина за създателите на TikTok заради стотиците милиони потребители, които използват заглавието в многолюдната държава. 

В интернет се появиха и индикации, че Доналд Тръмп също е възможно да наложи санкции, които да ограничат мобилното приложение в страната. Причината са влошените отношения между САЩ и Китай, както и обвиненията, че информацията на потребителите се споделя с китайското правителство. 

ByteDance отричат подобни действия, но това може да не е достатъчно TikTok да бъде блокиран умишлено за американските потребители.

 

 

На този етап идеята все още се обсъжда и администрацията на Доналд Тръмп не е предприела реални действия. Въпреки това потребителите започнаха да се подготвят по различни начини за момента, в който няма да могат да използват TikTok. 

Доста хора започнаха да мигрират към други популярни формати за споделяне на кратки видео клипове като Dubsmash, Triller и Byte, съобщава BusinessInsider. Желанието на много хора да открият алтернативни приложения също така стимулира услуги като Instagram и YouTube да предложат нови функции и формати, с които да привлекат потребителите. 

Анализаторите oт Sensor Tower твърдят, че Byte е увеличило със 126% своята потребителска база след като бе публикувана новината, че САЩ могат да спрат TikTok. Регистрирането на повече от 1000 инсталации дневно позволиха да оглави класацията за най-изтеглян софтуер в App Store. 

Повече от 80 млн. американски потребители използват активно TikTok, като все още не е представена популярната функция Reels в страната. Остава да видим дали Доналд Тръмп ще наложи забрана над приложението.

 

Oще от Digital: Как TikTok избира какво съдържание да ни препоръчва