Качественият сън е много важен фактор за пълноценното ни ежедневие. Учените продължават да водят дискусии дали смартфоните и мобилните ни джаджи пречат или подобряват начина, по който спим. Екип от специалисти във Великобритания направиха проучване, с което искат да разберат дали отделяме повече време за сън сега в ерата на технологиите, в сравнение с миналото. Данните в него показват, че се случва точно обратния процес. 

 

Oказва се, че с всяко следващо десетилетие времето, което отделяме за сън намалява с 20-30 минути. Интересното е, че тази тенденция се забелязва при двата пола, както и сред всички възрастови групи. Друго независимо изследване сред 8000 потребителя по цял свят показва, че средната стойност за сън на вечер е 7 часа и 50 минути. Жителите на Великобритания, Германия, Норвегия и Испания са европейските държави, които се приближават най-много до тази стойност. 

 

Едва ли е изненадващо, че тези цифри се увеличават през почивните дни, където ръста е между 13 и 24 минути на денонощие. Има разлики в моделите на спане при двата пола и изследванията показват, че представителите на нежния пол отделят малко повече време за здравословен сън. Причините за разликите в тези стойности през годините е свързан с по-динамичното ежедневие и навлизането на технологиите. 

 

Вижте как учените откриха механизма, който крие тайната на съня