Представете си, че имате уникалната възможност да притежавате часовник, който отброява времето, оставащо до смъртта ви. Навярно, очите ви нямаше да го изпускат нито за миг през целия ден.

 

Това е един изключително преувеличен пример, но осъзнаваме или не, именно такъв стрес изпитваме всеки път когато установим, че процентът на батерията, който се показва в горния десен ъгъл на смартфона ни, се е „стопил“ неусетно. Но вместо да планираме разумно как да използваме телефона си след този факт, ние изпадаме в истерия: „Трябва ли да заредим батерията, преди да излезем навън?“, „Защо е свършила толкова бързо, да не се е повредила?“ Очевидно информацията за състоянието на батерията ни поставя в ситуация, в която не знаем какво да правим, защото вместо да помислим разумно какво да правим, започваме да се притесняваме да не останем без контакт, или развлечение.

 

През 2008 година учените въведоха нов термин – „номофобия“, който изразява страх от това да не останете без достъп до мобилното си устройство. Това е психично заболяване, като най-потърпевши са децата и подрастващите. Появяват се дори физически симптоми – страх, треперене, дихателни проблеми. Не е изненадващо, че младите хора са най-уязвими, тъй като те са израснали със смартфони.

 

Поради този проблем, производителите на телефони непрекъснато ще бъдат натискани да търсят отговор и то не само като предложат батерии с по-дълъг живот, защото рано или късно пак ще се притесняваме за състоянието на батерията си. Експертите твърдят, че трябва да знаем състоянието на батерията на нашия телефон, но тази информация единствено ни запознава със ситуацията без да ни казва как да действаме. И това трябва да се промени.

 

За щастие, нашите телефони започват да стават по-умни в тази насока. В Android Pie, операционната система ще ви изпрати известие, когато батерията ви се понижи като ви каже колко часа се очаква батерията да издържи, а не просто да ви каже какъв процент остава. Освен това и Android, и iOS имат режим на ниска мощност, който драстично намалява използването на батерията.

 

Засега знаем, че бета версията на Google Maps 9.71 предлага възможност за споделяне на  информация за оставащите проценти на батерията на смартфона ви . Toва е полезна функция, която ще спести редица негативни емоции на хората, които очакват да се приберете у дома, но нямат връзка с вас.

 

Вижте кога батериите на смартфоните ни ще могат да издържат по 3-4 дни