Дългите пътувания в открити води крият много опасности, които най-често са свързани с унищожителните вълни. Освен цунамита в световния океан може да възникнат т.нар. "Rogue Waves". Това са вълни, които се появяват внезапно и имат унищожителна сила, която може да разруши дори огромните лайнери. В някои случаи тези вълни могат да достигнат височина от 50 метра, което само по себе си говори достатъчно за опустошението, което биха предизвикали.

 

Въпреки напредъка на технологиите учените все още не разполагат с ефективни механизми за прогнозиране къде и кога биха се появили "Rogue Waves" вълни. Eкип от международни учени се наеха с тежката задача да разработят математични алгоритми, които да гарантират по-успешна превенция срещу това явление. За да разберат повече за начина, по който възникват опустошителните вълни учените създават техни изкуствени модели в лабораторни условия.

 

Учените използват огромен резервоар с пръстеновидна форма, в който пресъздават вълните и наблюдават как те се развиват при наличие на ураганен вятър за период от два часа. Проучването им е още в начална фаза, но вече започва да дава първите оптимистични резултати. Следват още експерименти, които трябва да доведат до създаването на софтуер, който ефективно да предсказва къде може да се появят подобни вълни. Това би спасило много човешки животи от подобно природно бедствие.

 

Вижте какви промени ще настъпят в световния океан до 2100г.