TSMC и Samsung са най-големите производители на процесори за смартфони в света и потребителите дължат много от иновациите, които използват всеки ден на тези две компании. Именно заради това се очаква това да бъдат първите брандове, които са готови да произведат 3-нанометрови процесори в индустрията. Трябва да отбележим, че ще е нужно време преди да видим първите смартфони, които използват подобен хардуер в индустрията. На този етап TSMC и Samsung са единствените компании способни да произведат процесор с 3nm процес.

 

Kолкото по-ниска е стойността на нанометрите в технологията толкова по-голям е броя на транзисторите. Така се гарантира едновременно увеличение в производителността, но и по-ниска консумация на енергия. Така например 7-нанометровия Huawei Kirin 990 процесор, който се произвежда от TSMC за компанията има 10.9 млрд. транзистора. За сравнение предстоящият Apple A14 Bionic процесор, който ще се използва от iPhone (2020) ще бъде 5-нанометрова архитектура, която има повече от 15 млрд, транзистора. Преминаването към 3nm технология ще увеличи допълнително тази стойност.

 

 

Стратегията на Samsung предвижда сериозни инвестиции в разработката на FinFET транзистори, за да изпеварят своя конкурент. Данните на компанията потвърждават, че първите 3nm процесори ще гарантират с 35% по-бърза скорост на работа от настоящите 7nm чипове като Exynos 990. В същото време консумацията на енергия ще бъде намалена с допълнителни 50%, съобщава PhoneArena. Имайте предвид, че това е процесора, който ще се използва от европейските версии на Samsung Galaxy S20 и ще има важно значение за компанията до края на 2020г.

 

Oще от Digital: Какво трябва да имаме предвид когато избираме нов смартфон