Доматите представляват най-голямата и разпространена култура от плодове и зеленчуци, която присъства във всяка кухня в световен мащаб. Вероятно сте забелязали, че тяхното качество в супермаркетите не е достатъчно добро. Всеки от нас е изпадал в ситуацията да си купи домати от магазина и да остане разочарован от техния вкус. Екип от американски и канадски учени решиха да използват модерните технологии, за да предложат ефективно решение на този проблем.

 

Проектът им е свързан с провеждането на химически и генетичен анализ на стотици сортове домати, предаде DigitalTrends. В крайна сметка те секвенират геномите на 400 разновидности на популярния плод, с които извличат най-важните летливи химикали и ароматни съединения, за да подобрят вкуса на доматите. Един от проблемите, с който се сблъскват учените е свързан с факта, че те съдържат над 30 различни съставки. Всяко едно от тези съединения по собствен начин допринася за вкуса им.

 

Комбинацията от всички вещества кара човешкия мозък да ги асоциира с характерния вкус на домата. За разлика от този плод при банани, боровинки или ягоди е необходим само един специфичен химикал, за да се постигне същия ефект. Целият проект на учените е плод на 12-годишни изследвания. Новият генетичен метод, който те създават най-накрая може да сложи край на този проблем. Ако всичко върви по план той ще се използва масово в индустрията в следващите три години.

 

Вижте шест технологии, които ще променят храната ни