Вероятно всеки от нас, който е гледал интересните надпревари във Формула 1 поне веднъж е останал изумен от бързината, с която механиците на отборите сменят гумите и зареждат гориво в болидите, които спират в бокса. Няма никакво съмнение, че това е един от най-важните фактори за успеха на даден пилот, тъй като много често надпреварите се губят именно при спиранията и работата на екипите. Сега разбираме за много интересен проект на лекарите от Unversity Hospital of Wales, който ще се реализира с подкрепата на представители на отбора Williams F1, предаде DigitalTrends.  

 

От своя страна те забелязват много прилики между начина, по който работят механиците във Формула 1 и нейния медицински персонал и искат да използват техните практики, за да подобрят ефективността на своите процедури. Болницата търси различни начини да увеличи скоростта, с която се взимат решения и работят нейните лекари, за да спасят жизненоважни секунди, които в определени случаи могат да са границата между живота и смъртта. Именно заради това те се свързват с Williams F1, които могат да се похвалят с най-бързата работа на механиците от всички останали отбори във Формула 1 през този сезон. 

 

Данните разкриват, че всяка година се провеждат тестове с продължителност от над 2000 часа, за да може да се спестят ценни секунди по време на всяко едно състезание и да се гарантира успеха на техните болиди. Лекарите от University of Hospital of Wales ще използват техния опит първо в отделението за новородени и се надяват той да им помогне да работят по-добре дори в ситуации, когато са подложени на невероятно напрежение. Съвместният им проект е много интересен и е доказателство за това как спорта и технологиите могат да допринесат за еволюцията на медицината.

 

Вижте как биха изглеждали бъдещите автомобили във Формула 1