В света, в който живеем има много повече неща отколкото можем да видим с просто око. Ние дори не сме в състояние да видим или регистрираме някои неща, които се случват точно пред нас, защото те се случват прекалено бързо.

 

От време на време, нашето ограничено полезрението ни пречи да видим неща които се случват в страни от нас. Примери за нашата несъвършена човешка природа могат да се дадат много.

 

През последните години, развитието на технологиите допринесе много за това да можем да виждаме неща, които в противен случай не бихме могли. От Mashable ни разказват за пет устройства и приложения, които използват тези технологии.

1. Oakley Prizm лещи

Тези лещи използват уникална технология, която подобрява детайлите на това, което виждаме. Докато лещите са предназначени за подобряване на зрението във всяка среда, те са особено полезни когато спортуваме. Лещите изострят зрението, така че да можем да видим по-ясно и да реагираме по-бързо, те засилват малките подробности, за да ни помогнат да забележим това, което трябва да видим. Освен това подобряват периферното зрение (особено когато става въпрос за проследяване на движещи се обекти).

2. CompactXR

Разбира се, ние можем да почувстваме топлината, но не можем да я видим с просто око. За целта ще имаме нужда от термална камера. CompactXR е най-малката термовизионна камера в света, която може да се използва с Android и iOS устройство. Ще имате нужда и от приложението Seek Thermal. Освен да следите термичната активност може да използвате CompactXR и за да разберете температурата на храните и напитките, които искате да консумирате.

3. Приложението Dark Sky  

Dark Sky е най-точното приложение за метеорологични прогнози. То използва нова, иновативна технология, за да предоставя изключително прецизна информация за времето за региона, в който сте вие. С него вие ще знаете точно кога дъждът ще започне и кога ще спре, както и къде да отидете, за да не ви вали дъжда.

4. LifeScanner  

LifeScanner е приложение, което ако решите да използвате може да допринесете много за бъдещите научни изследвания. LifeScanner ви дава възможност да използвате вашия смартфон, за да се научите да гледате на света като учен. Това приложение е чудесно за образование и изследване.

5. RF-Capture  

Нашите очи не могат да виждат през стени, но RF-Capture може. Устройството е разработено от изследователи от MIT и може да усети присъствието на човек през стена. RF-Capture използва ниско енергийни радио сигнали, които се пречупват по особен начин от човешкото тяло. Така получените отражения се използват за определянето на местоположението на човека и за визуализацията на силует. Сензорите на устройството са толкова прецизни, че могат да различат един човек от друг или пък да проследят ръката ви, докато рисувате във въздуха.

 

Вижте 6 любопитни открития вдъхновени от природата